News55

Belysning av huden visar risk för hjärtsjukdom

En kvinna håller i ett rött hjärt. Svenska forskare har tagit fram en ny metod för att mäta risken att drabbas av hjärtsjukdom
Svenska forskare har tagit fram en ny metod för att mäta risken att drabbas av hjärtsjukdom. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Forskare vid Linköpings universitet har med hjälp av ny optisk teknik mätt hudens mikrocirkulation för att på så vis se vem som riskerar hjärtsjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Blodflödet i kroppens allra minsta kärl kallas mikrocirkulation, det är en viktig del av kroppens cirkulation för i våra minsta kärl kan syre och näring avlämnas till våra celler och avfallsprodukter kan tas upp, det skriver Linköpings universitet.

Riskfaktor för hjärtsjukdom

Vid flera sjukdomar, exempelvis diabetes mellitus, hypertoni och perifer vaskulär sjukdom, är mikrocirkulationen försämrad så att cellerna får mindre syre.

Det här är en riskfaktor för hjärtsjukdomar och förändringar i mikrocirkulationen skulle kunna vara det första tecknet på hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med Perimed AB utvecklat ett nytt biooptiskt system, Enhanced Perfusion and Oxygen Saturation system, EPOS.

Genom att belysa huden med olika sorters ljus kan EPOS snabbt och enkelt mäta hudens mikrocirkulation och på så sätt mäta blodflödet, mängden blod samt syresättningen i mikrocirkulationen.

ANNONS

Hade högre risk

I en ny studie har forskarna undersökt sambandet mellan mikrocirkulationen och den uppskattade risken för hjärt-kärlsjukdom.

ANNONS

I studien inkluderades 3 809 personer mellan 50 och 65 år och mikrocirkulationen mättes i huden på underarmen.

Docent Hanna Jonasson vid Linköpings universitet säger att de fann att de som hade sämst mikrocirkulation hade högre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom, det skriver Aftonbladet.

För dem med sämst cirkulation i de små kärlen var sannolikheten att utveckla hjärt-kärlsjukdom fem gånger högre.

Användas i primärvården

Forskarna vet dock inte vad som är orsak och verkan.

“Det kan vara så att en hjärt-kärlsjukdom kan påverka mikrocirkulationen, men det kan också vara så att utvecklingen av sjukdomen påverkas av cirkulationen”, säger Hanna Jonasson till Aftonbladet.

Hon förklarar att man traditionellt alltid har undersökt de stora kärlen och att det inte är säkert att de visar samma sak som de små.

Metoden att mäta mikrocirkulationen befinner sig fortfarande på forskningsstadiet och uppföljande studier kommer göras.

ANNONS

Hanna Jonasson tror att metoden kan komma att användas inom primärvården för att uppskatta risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Ny studie stärker samband mellan demens och hjärt- och kärlsjukdomar

Det finns flera sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Och genom att göra det minskar du också risken att drabbas av demens, det visar en ny forskningsstudie.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS