News55

Brösttätheten ska nu mätas vid mammografi i USA

En läkare tittar på mammografibilder. Det är svårare att upptäcka bröstcancer vid mammografi på kvinnor med täta bröst. I USA ska därför all mammografi nu screena för brösttäthet
Det är svårare att upptäcka bröstcancer vid mammografi på kvinnor med täta bröst. I USA ska därför all mammografi nu screena för brösttäthet. (Foto: Christine Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Från och med nu ska all mammografi som utförs i USA screena för brösttäthet. Den här nya regeln är ett stort steg mot att upptäcka dolda cancerformer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hälften av alla kvinnor över 40 år har täta bröst och högre brösttäthet ökar risken att utveckla bröstcancer, det skriver Business Insider

I Sverige har över 40 procent av alla kvinnor mellan 40 och 74 år täta bröst och cirka 10 procent har mycket täta bröst, skriver Bröstcancerförbundet.

Högre brösttäthet ökar risken att utveckla bröstcancer och kvinnor med täta bröst har fyra till sex gånger högre risk att drabbas av bröstcancer. Varför det är så är inte helt klart.

Svårare att upptäcka

Hög brösttäthet gör det också svårare för läkare att upptäcka cancer vid mammografi och för kvinnor med hög brösttäthet kan andra screeningmetoder, som ultraljud eller magnetkamera, vara mer effektiva för att upptäcka tumörer.

I USA kommer mammografirapporter nu bedöma förhållandet mellan fettvävnad och fibroglandulär vävnad, eller körtelvävnad. Mer fibroglandulär vävnad innebär ett tätare bröst.

Täta bröst gör att tumörer är svårare att se på mammografibilder eftersom både den fibroglandulära vävnaden och cancer ser vit ut på bilden. Fettvävnad ser svart, grå eller färglös ut.

Mammografi i Sverige

ANNONS

Det går inte att själv avgöra om man har täta bröst, men tätheten bedöms när mammografi görs, skriver Bröstcancerförbundet.

Kvinnor med täta bröst bör genomgå ytterligare undersökningar, utöver mamlmografin, för att cancer ska kunna uteslutas.

Förebygg bröstcancer med kosten

Kosten är en stor riskfaktor för bröstcancer, men det är många som inte vet det. Här är maten som kan förebygga sjukdomen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS