News55

Chockrapport: Kött ökar risken för demens

kött
Risken för demens minskar med 20 procent om köttet ersätts med nötter och baljväxter. (Foto: Michael Probst/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

Forskare slår larm i ny studie. Vi listar tolv tips som gör det enkelt för dig att äta mindre kött och må bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att en daglig konsumtion av processat rött kött kan öka risken för demens med 14 procent, skriver CNN.

Ersätt kött med nött(er)

Forskningsresultaten, som nyligen presenterades vid Alzheimerförbundets internationella konferens i Philadelphia, visar samtidigt att risken för demens minskar med 20 procent om köttet ersätts med nötter och baljväxter.

“Det finns mycket vi kan göra för att minska riskerna för demens”, säger Walter Willett, professor i näringslära, till CNN.

ANNONS

Varje portion kött förvärrar

Han förklarar vidare att om det dagliga intaget av processat rött kött byts ut mot nötter och baljväxter, kan det ha betydande hälsofördelar. Dessa livsmedel är antiinflammatoriska och innehåller protein, nyttiga fetter och fiber som stödjer både kroppens och hjärnans hälsa.

Studien visar att varje extra portion av processat rött kött per dag förvärrar kognitiva förmågor som minne och språk.

“Processat kött innehåller skadliga ämnen som nitrater och natrium”, säger Walter Willett till CNN.

ANNONS

Tips för att äta mindre kött

Genom att gradvis minska intaget av processat kött och ersätta det med växtbaserade alternativ kan du uppnå en mer balanserad och hjärnvänlig kost.

12 tips för att minska köttkonsumtionen:

1. Planera köttfria måltider
Börja med att laga en köttfri måltid per vecka. När det känns bekvämt, öka antalet köttfria dagar per vecka.

2. Utforska vegetariska och veganska recept
Det finns många goda och mättande vegetariska och veganska recept. Prova nya rätter och smaker för att hålla din kost intressant.

3. Ersätt kött med baljväxter
Bönor, linser och ärtor är utmärkta proteinkällor. Använd i soppor, grytor, sallader och wraps.

4. Ät mer nötter och frön
Nötter och frön är rika på protein och hälsosamma fetter. Blanda i salladen eller ät som snacks.

5. Prova vegoprodukter
Det finns många köttsubstitut på marknaden, som oumph, tofu, tempeh och quorn. Dessa kan användas i många traditionella köttbaserade rätter.

ANNONS

6. Gör små förändringar
Börja med att minska portionerna av kött och öka mängden grönsaker, fullkorn och baljväxter på tallriken.

7. Fokusera på smaksättning
Använd örter, kryddor, marinader och såser för att ge dina vegetariska rätter mycket smak.

8. Laga stora mängder vegorätter
Förbered stora mängder köttfria rätter som chili, grytor och lasagne. Frys in portioner för enkla måltider senare.

9. Välj oprocessade livsmedel
Satsa på oprocessade livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och nötter i stället för processade vegetariska.

10. Var kreativ med grönsaker
Använd grönsaker på nya sätt, som att göra blomkålsris, zucchininudlar eller portobellosvampar som “burgare”.

11. Utbilda dig själv inom näringslära
Lär dig om näringsämnena i vegetariska livsmedel för att säkerställa att du får en balanserad kost.

12. Delta i matlagningskurser
Ta del i vegetariska eller veganska matlagningskurser för att få inspiration och kunskap om nya tekniker och recept.

Läs mer:

ANNONS

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött News55

Fyra kosttillskott som kan ge dig energi News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS