D-vitamin kan förbättra din tarmhälsa och hjälpa till att förebygga sjukdomar, så här får du i dig tillräckligt.


Mest läst i kategorin
Bra nivåer av D-vitamin är viktigt för skelettet, hjärnan, hjärtat och för din energi, det kan även vara viktigt för tarmhälsan, särskilt hos barn, det skriver Fortune.
I en studie har forskare visat att det finns ett samband mellan vitamin D och tarmhälsa. Studien gjordes på 213 barn som var mellan nio och 14 år.
Forskarna fann att hela 68 procent av barnen hade bristfälliga nivåer av vitamin D, detta trots att de bodde i södra Florida som året runt har mycket sol och vi i första hand får i oss detta vitamin från solen.
Enligt forskning hjälper vitamin D receptorer i tarmen att förbättra absorptionen av kalcium och stärker tarmbarriären så att tarmen kan absorbera näringsämnen och samtidigt hålla skadliga bakterier borta.
Annan forskning har visat att brist på D-vitamin kan försvaga tarmbarriären så att ämnen från tarmen kan komma ut i blodomloppet och orsaka inflammation, något som kopplas till flera sjukdomar, exempelvis leversjukdom, typ 1-diabetes, fetma, celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom och tjocktarmscancer.
Håller oss friska
Vitamin D hjälper också till att bygga och bibehålla benmassa samt att stödja immunhälsa och kognitiv funktion, samt reglera humöret.
Rekommenderat dagligt intaget av vitamin D är 10 mikrogram för personer i åldern ett till 75 år, medan vuxna som är äldre än 75 rekommenderas 20 mikrogram per dag, det skriver Livsmedelsverket.
I kosttillskott anges mängden D-vitamin antingen i mikrogram eller i anges internationella enheter, IE. 10 mikrogram motsvarar 400 IE.
Om du tar tillskott av vitamin D ska du inte överdriva för det kan vara giftigt med för mycket, det kan även interagera med vissa läkemedel som statiner och steroider, därför bär du konsultera din läkare om du vill ta det.
Senaste nytt
Sol och mat
Forskning visar att fem till 30 minuters solexponering mellan klockan 10:00 och 16:00 på ansikte, händer och ben utan solskyddsmedel varje dag, eller två gånger i veckan, kan tillgodose behovet av vitamin D.
Här i Sverige har vi långa mörka vintrar och då kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D från solen. Vi får dock även i oss det via maten, särskilt fet fisk, som lax, sill och makrill, ägg och D-vitaminberikade produkter.
Här i Sverige berikas de flesta mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar med vitamin D.

D-vitamin kan minska sjukdomsaktiviteten vid MS
Höga doser av D-vitamin minskar avsevärt sjukdomsaktiviteten vid debuten av multipel skleros, MS, det visar kliniska prövningar.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.