News55

Bästa tiden att borsta tänderna – förvånad?

borsta tänder
En god munhygien förhindrar hål i tänderna, infektioner i tandkött och andra infektioner. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 14 okt. 2024Publicerad: 14 okt. 2024

Tandborstning före eller efter frukost – hur ser resten av din dag ut när det kommer till tandhygien? Kom i håg att friska tänder bidrar till att hålla kroppen stark och sund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tandhygien är viktigare än många kanske tror. En god munhygien förhindrar hål i tänderna, infektioner i tandkött och andra infektioner. Om infektioner inte behandlas kan de leda till rotfyllningar eller i värsta fall tandlossning.

Enligt American Dental Association finns det samband mellan dålig munhygien, hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimers sjukdom och demens, diabetes och cancer, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länk under artikel).

En tidigare studie upptäckte att vikingarna faktiskt hade en ganska avancerad tandläkarkonst, som att slipa tänderna. De flesta barnen hade heller ingen karies, vilket Dagens PS tidigare skrivit om.

Borsta tänderna före frukost

Enligt Dr. Jossen Gastelum, tandläkare i Phoenix, är det bäst att borsta tänderna före frukost. När vi sover producerar vi mindre saliv, vilket leder till att bakterier och plack byggs upp under natten, skriver Fortune.

Om du borstar tänderna innan du äter hjälper du till att ta bort bakterier och skyddar tänderna från de syror som frigörs under måltiden.

En viktig anledning till att borsta tänderna före frukost är att det kan skydda emaljen.

ANNONS

En noggrannare rengöring

ANNONS

Om du föredrar att borsta tänderna efter frukost finns det också argument. Genom att borsta bort matrester och bakterier efter att du ätit kan du hålla munnen ren under dagen.

Dr. Jossen Gastelum rekommenderar att du väntar i sådana fall väntar 30 minuter efter måltider. Det ger saliven tid att neutralisera syror, vilket skyddar tänderna.

Notera att man bör borsta tänderna minst tre gånger dagligen och aldrig skippa tandborstning på kvällen innan man går till sängs.

Hur du borstar spelar större roll än när

Tandläkare rekommenderar att använda en mjuk tandborste och hålla den i en 45-graders vinkel mot tandköttet. Borsta i korta drag fram och tillbaka för att täcka varje tand, och borsta inte för hårt.

Om du trycker för hårt med tandborsten kan tandköttet dra sig tillbaka och tandhalsar blottas, vilket exponerar de annars skyddade tänderna för bakterier.

Eltandborste: Tryck lätt och låt borsten glida längs tandköttet och tänderna utan att använda kraft.

Viktiga komplement till tandborstningen

ANNONS

Regelbunden användning av tandtråd hjälper till att få bort plack och matrester mellan tänderna.

En annan viktig men ofta förbisedd vana är att använda en tungskrapa. Bakterier på tungan kan framför allt orsaka dålig andedräkt.

Man kan även använda tandborste för att borsta tungan.

Intressant att notera är skillnaden på tandhälsa mellan kommuner. Enligt socialstyrelsen bor de med friskast tänder i Malmö, Lund, Solna och Sundbybergs kommun.

Läs också.

Tips för optimal tandhälsa – ökar välbefinnandet

Här bor svenskarna med sämst tänder

Vikingarna – inte så tandlösa som vi trott

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS