News55

Därför är störd sömn förknippad med viktökning

Sömnbrist förknippas med viktökning
För att få bukt med sömnproblem, grundorsaken till hungern, finns bara en sak att göra: Ge inte efter för sockersug. (Foto: Claudio Scot / Pixabay)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Hunger och sömnbrist är nära förknippade. Man vaknar upp mitt i natten och känner sig sugen på något. Det är lätt att det utvecklas till en vana och därmed viktökning. Hunger mitt i natten är en naturlig anledning till dålig sömn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en brittisk studie har forskare funnit samband mellan hunger och sömnbrist, speciellt om det blir en vana som kroppen och hjärnan vänjer sig vid.

I studien upptäckte man att ungefär 45 procent av befolkningen i Storbritannien då och då äter snacks på nätterna. Måltiderna består vanligtvis av snacks och mättade fetter såsom överbliven pizza eller chips, rapporterar  MSN.

Sena måltider stör sömnen

Studien avslöjar att 40 procent av nattätarna finner det svårt att sova efter att ha stoppat i sig något under natten och 25 procent rapporterar att de blir tröttare och hungrigare dagen efter att de varit uppe och ätit sent.

Det har också visat sig att bristen på sömn ökar suget efter socker och äter man sockerrikt livsmedel stör det sömnen ytterligare på grund av energitillförseln. Man blir piggare. Den onda cirkeln har slutits.

“Dålig sömn stör balansen mellan hormonerna ghrelin och leptin som reglerar aptit och känslan av mättnad, vilket leder till ökad hunger och en känsla av minskad tillfredsställelse. Kort sagt, dålig sömn gör dig mer benägen att äta för mycket nästa dag,” berättar Amanda Hamilton, expert på näringslära.

Bryt den onda cirkeln

Det är lätt att utveckla både socker- och saltberoende om man har en tendens till beroenden, speciellt som hjärnan tycks föredra söt och onyttig kost.

ANNONS

För att få bukt med sömnproblem, grundorsaken till hungern, finns bara en sak att göra: Ge inte efter för sockersug.

Det är svårt att få bukt med beroenden, men har man tålamod kan man försöka lära sig att tänka om och hitta knep att lura hjärnan, vilket kan bli en skjuts framåt mot sundare livsstil och stabil sömn.

Läs också:

Därför ska du sova med strumporna på

Studie som ger ny kunskap om vår sömn

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS