News55

Det här ska du inte göra som svärmor

En ung kvinnan ler mot en äldre kvinna. Är du en bra svärmor? Enligt en psykoterapeut finns det fem saker en svärdotter aldrig ska acceptera från sin svärmor
Är du en bra svärmor? Enligt en psykoterapeut finns det fem saker en svärdotter aldrig ska acceptera från sin svärmor. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Som svärmor kan du både vara en bra extra hjälp och en irriterande person som tror dig veta hur din svärdotter borde göra saker bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I alla relationer kan det uppstå konflikter, det gäller även relationen mellan svärmor och svärdotter. Det kan finnas flera orsaker till att relationen med just svärmor ofta är komplicerad, det skriver Må Bra.

Väldigt stark kärlek

Nathalie Siljerud Joo, psykoterapeut med KBT-inriktning som driver mottagningen Stockholm Parterapi, tror att en del mödrar har svårt att acceptera att det kommer in en ny kvinna i deras söners liv.

“Kärleken mellan mor och son kan vara väldigt stark och vissa har svårt att släppa sina söner. De kan bli ganska egoistiska i det och vill vara nummer ett för sonen. Och när det kommer in en kvinna som ska vara nummer ett. Då kan det ju såklart bli komplicerat, säger hon till Må Bra.

Hon tänker också att en svärmor ofta kan ha ett sätt att se på familj, traditioner och barnuppfostran och att det inte är säkert att svärdottern delar den synen.

Fem oacceptabla saker

Nathalie Siljerud Joo tycker att det finns fem saker en svärdotter aldrig ska acceptera att hennes svärmor gör.

  1. Det är inte okej att som svärmor inte respektera sin svärdotters beslut och påtvinga henne och familjen sina egna livsregler.
  2. Det är inte okej att som svärmor kritisera sin svärdotter som person och kommenterar sådant som inte ska kommenteras, exempelvis hur mycket hon väger eller att familjen eller hon äter onyttigt.
  3. Det är inte okej att som svärmor lägga sig i svärdotterns barnuppfostran.
  4. Det är inte okej att som svärmor inte lyssna på sin svärdotters åsikter.
  5. Det är inte okej att som svärmor få sin svärdotter att må dåligt, om det är så tycker Nathalie Siljerud Joo att ni ska sätta er ned och prata om att det inte känns bra mellan er.
ANNONS

Två flugor i en smäll – träna och stärk relationen

Det ultimata för att stärka banden till din partner är att träna tillsammans med honom eller henne.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS