News55

Det kan du göra för att undvika cancer

cancer
Ett allmänt råd från dietister är att halva måltiden helst ska bestå av grönsaker, proteiner en fjärdedel och en fjärdedel kolkydrater. (Foto: pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Många cancerfall är livsstilsrelaterade och genom att ändra vanor och livsstil minskar riskerna att drabbas betydligt. Onkologer tipsar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att varannan person får cancer är många av oss dåligt informerade om vad vi kan göra för att förebygga det. Här är några bra råd från cancerläkare, skriver The Guardian.

1. Undvik rökning

Den enda säkra rökningen är ingen rökning alls. Det menar onkologen Charles Swanton, chefsläkare Cancer Research UK.

“Rökning orsakar inte bara lungcancer, utan också hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och vaskulär demens.”

I en studie som nyligen publicerats, upptäckte forskare att rökning är den vanligaste orsaken till cancer.

ANNONS

2. Försök att hålla en hälsosam vikt

Dr Shivan Sivakumar, en onkolog som behandlar patienter i Birmingham med cancer i bukspottkörteln, gallgångscancer och levercancer hävdar att 70 procent av all levercancer är relaterade till fetma.

“Alkohol har en inverkan, men inte i närheten av samma nivå som fetma. När man tittar på fetma är en tredjedel av befolkningen överviktig i England och ytterligare en av tre är feta. Fetma är en mycket större riskfaktor nu.”

ANNONS
Styrketräning bra
Styrketräning är bra för kroppens välmående och viktigt för muskeluppbyggnad. (Foto: Pexels)

3. Ät mindre rött kött

13 procent av tarmcancer kan kopplas till överkonsumtion av rött kött. Det är därför bra att variera proteinintaget av rött kött med mer med fisk, bönor, nötter och andra fiberrika grönsaker.

4. Undvik ultraprocessat livsmedel

Ultraprocessad mat kan vara en orsak till att fler personer i yngre åldrar drabbas av cancer. Bearbetad mat i allmänhet innehåller ämnen som vanliga livsmedelsprodukter inte har.

För lite fibrer är också en riskfaktor för tarmcancer. Dietisters allmänna råd: Se till att få 50 procent grönsaker i varje måltid, 25 procent protein och 25 procent kolhydrater.

5. Drick mindre alkohol

Drick måttliga mängder alkohol. För mycket alkohol ökar risken för flera cancerformer. Alkohol bryts ner till socker som delvis förvandlas till fett. För mycket fett ökar riskför cancer.

ANNONS

6. Uppsök läkare ofta

Om du upplever förändringar eller är orolig för något du inte känner igen med din kropp – kontakta läkare så fort som möjligt.

Upptäcks cancer i tidigt stadium ökar chanserna till överlevnad betydligt.

7. Regelbunden cancer-screening

Det är viktigt att undersöka sig för cancer regelbundet. Kvinnor bör låta undersöka sig för bröst- och livmodercancer och män för prostatacancer. Det är även bra att låta undersöka sig för tarmcancer emellanåt.

Viktigt att vara fysiskt aktiv.
Det är viktigt att vara fysiskt aktiv, eftersom man stärker både skelett och muskler. Det är även bra för blodcirkulationen, vilket bidrar till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. (Foto: Pexels)

8. Bli fysisk aktiv

Fysisk aktivitet är alltid bra för hälsan. Rörelse och träning får i gång blodcirkulation och ökar metabolismen samtidigt som skelett och muskler stärks.

ANNONS

9. Undvik att bränna dig i solen

Samtidigt som solen är livsnödvändig för allt liv ska man se till att få så lite direkt solljus på sig som möjligt; vi får tillräckligt med vitamin D genom att bara vara utomhus 20 minuter per dag, speciellt soliga dagar.

10. Stressa ner

Allvarlig stress har kopplats till sämre prognos för olika cancerformer, såsom prostatacancer, bröstcancer och äggstockscancer. Kronisk stress bidra till att cancer sprider sig. Är man stressad faller man lättare hän åt dåliga vanor såsom rökning.

Läs också:

Minska risken för cancer – välj en sund livsstil

Genombrott mot cancer: Hittar cancer på atomär nivå

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS