News55

Du kan ta hand om dina närstående på distans

En man har ett videosamtal. Tack vare den digitala utvecklingen går det att hjälpa till med omvårdnaden av en närstående på distans
Tack vare den digitala utvecklingen går det att hjälpa till med omvårdnaden av en närstående på distans. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Den digitala utvecklingen har lett till att många nu arbetar på distans, men det är inte bara jobba vi kan göra på distans, vi kan även hjälpa till med en hel del omvårdnad av nära och kära.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Långdistansomvårdnad är kanske inte bekant för alla och det innebär unika utmaningar. När vi hjälper en närstående på distans är kommunikation en av de viktigaste aspekterna, det skriver Seniors Lifestyle

Familj och vänner

Du ger kanske känslomässigt stöd till en primär vårdare eller samordnar hemtjänst eller hemsjukvård. Annan viktig hjälp som kan göras på distans är att betala räkningar och sköta ekonomin.

När du tar hand om en någon annan måste du lägga dina personliga känslor åt sidan. Håll kontakten med alla familjemedlemmar och med din närståendes närmaste vänner.

Om vännerna bor närmare din närstående än du gör, kommer du behöva detaljerade uppdateringar och listor. De bör uppdateras minst en gång i månaden, det kan göras via e-post eller med ett delat dokument online.

Primära vårdgivare

För att veta vad hur det är med din närståendes hälsa är det nödvändigt att kommunicera med alla vårdgivare. 

Schemalägg konferenssamtal mellan flera läkare, om du kan. Se till att din närstående har skrivit under en fullmakt så att du får diskutera alla deras medicinska problem. 

ANNONS

Be om kopior av deras medicinska journaler och uppdaterade listor över deras mediciner.

Det som tar hand om din närstående hemma eller på ett seniorboende kan ge dig daglig information om din närståendes hälsa. Ställ frågor och utveckla goda relationer med vårdgivarna för det är dem du måste vända dig till om du behöver hjälp med något.

Så påverkas matvanorna av distansarbete

Många svenskar, 38 procent, jobbar helt eller delvis på distans. Detta påverkar även kosthållningen och matvanorna, framgår av en undersökning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS