News55

Ett bättre mått än BMI för att avgöra din vikthälsa

En man mäter sin midja. Måttet som vissa läkare tycker är bättre än BMI
Måttet som vissa läkare tycker är bättre än BMI. (Foto: NTB/NTB scanpix/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2024Publicerad: 23 sep. 2024

BMI är den huvudsakliga beräkningen som används för att bedöma hälsosam kroppsvikt, men det är oprecist och kan även vara vilseledande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Body-mass index, eller BMI, är förhållandet mellan längd och vikt. Det används för att klassificera om människor har en hälsosam vikt, är överviktiga eller feta, det skriver Wall Street Journal

Det hjälper också till att bestämma om du ska få de efterfrågade viktminskningsläkemedlen GLP-1 utskrivet. Men enligt läkare är BMI i bästa fall oprecist och i värsta fall vilseledande. 

Subkutant och visceralt fett

En av de största bristerna med BMI är att det inte skiljer mellan subkutant och visceralt fett eller identifierar var på kroppen fettet finns. 

De är information som är viktig för att förstå en persons hälsa och inte bara mäta någons storlek.

Visceralt fett tenderar att koncentreras djupt i buken, runt viktiga inre organ och leder till viktökning runt magen. Det är det mest bekymmersamma typen av fett. 

Det här fettet påverkar risken att utveckla högt blodsocker och blodtryck, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. 

Subkutant fett, som är det fett du har precis under huden, är mindre skadligt för din hälsa.

ANNONS
ANNONS

Muskler och fett

BMI skiljer inte heller på vikten av muskler och fett, det tar inte heller hänsyn till skillnader mellan människor av olika kön, etnisk härkomst och ålder.

Fatima Cody Stanford, docent i medicin och pediatrik vid Harvard Medical School och fetmamedicinläkare vid Massachusetts General Hospital Weight Center i USA. 

Hon förklarar att bara för att någon är smal betyder det inte att hen är frisk och bara för att någon är stor betyder det inte att hen inte är frisk.

Enligt läkare och forskare var mätvärdet BMI avsett för data på befolkningsnivå eftersom det är användbart för att spåra fetma över stora grupper av människor.

Men för individer är BMI mer användbart när det ses i kombination med andra hälsomått, som blodsockernivåer, blodtryck och kolesterol.

Midjemått och längd

George Bray, fetmaforskare och professor emeritus vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisians, USA, tycker att ett bättre sätt att mäta fetma är en beräkning som vanligtvis används i England, förhållandet mellan midjemått och längd. 

ANNONS

Om den siffran är större än 0,5 betyder det att du har ökat centralt fett och löper större risk för hälsoproblem.  

Heart Matters Magazine skriver att du räknar ut förhållandet mellan din midja och din längd så här:

  • Linda ett måttband runt din midja, precis ovanför naveln.
  • Dra inte åt måttbandet så att det gräver in i huden.
  • Andas ut naturligt och mät ditt midjemått.
  • Mät din längd i centimeter.
  • Dela ditt midjemått med din längd.

Ett exempel: om din midja är 96,5 centimeter och du är 170 centimeter lång, är 96,5 dividerat med 170 lika med 0,57. Det är alltså förhållande mellan din midja och din längd.

Läkemedelsjättens nästa stora marknad – barn

Saxenda, ett danskt läkemedel för viktminskning, har testats på barn mellan sex och elva år med goda resultat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS