News55

Extrem värme dödar allt fler – hotet bara ökar

En ny studie publicerad i den medicinska tidskriften JAMA avslöjar att dödsfall relaterade till värme har ökat med 117 procent från 1999 till 2023 och orsakat minst 21 518 dödsfall. (Foto: Pexels)
En ny studie publicerad i den medicinska tidskriften JAMA avslöjar att dödsfall relaterade till värme har ökat med 117 procent från 1999 till 2023 och orsakat minst 21 518 dödsfall. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

De senaste rapporterna om extrem värme i USA visar ett växande folkhälsoproblem kopplat till klimatförändringar. Som en av de vanligaste dödsorsakerna i framtiden har den redan ökat kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Extrem värme påverkar särskilt utsatta grupper, främst äldre och små barn samt personer med underliggande hälsotillstånd. Dessutom kan värme utlösa hjärt- och andningsproblem.

Forskarna anser att medvetenhet om kopplingen mellan klimatförändringar och sviktande hälsa behöver öka. Det kan förhoppningsvis leda till engagemang och förebyggande åtgärder, rapporterar CNN.

Här är extrem värme redan ett hälsoproblem

USA har under de senaste åren upplevt en oroande ökning av värmerelaterade dödsfall, en utveckling som speglar alltmer extrema väderförhållande kopplade till klimatförändringar.

En ny studie publicerad i den medicinska tidskriften JAMA avslöjar att dödsfall relaterade till värme har ökat med 117 procent från 1999 till 2023 och orsakat minst 21 518 dödsfall under denna period.

Trenden har väckt oro bland folkhälsoexperter och läkare, som nu tvingas anpassa sina arbetssätt för att hantera det nya normala: fler patienter som blir allvarligt sjuka eller dör till följd av hög värme.

Medvetenheten om klimatförändringarnas inverkan på människors hälsa har börjat öka,
Medvetenheten om klimatförändringarnas inverkan på människors hälsa har börjat öka, särskilt bland läkare. (Foto: Pexels)

Värmerelaterade dödsfall är svåra att fastställa och därmed förblir de underrapporterade. Till skillnad från mer uppenbara dödsorsaker är värmens påverkan på kroppen inte alltid så tydlig.

ANNONS

“Dödsattester fylls i av människorna som inte alltid känner till de fullständiga omständigheterna som ledde till dödsfall. Så vi skrapar förmodligen bara på ytan av problemet,” berättar Dr. Jeffrey Howard, en av studiens medförfattare för CNN. Han är docent i folkhälsa vid University of Texas i San Antonio.

Medvetenheten om klimatförändringarnas inverkan på människors hälsa har dock börjat öka, särskilt bland läkare. Dr. Catharina Giudice, akutläkare och stipendiat för klimatförändringar och människors hälsa vid Harvard University, påpekar att ökad kunskap om klimatförändringar kan leda till att fler värmerelaterade dödsfall identifieras korrekt i framtiden.

ANNONS

Så dödar värmen människor

Värme kan påverka kroppen på olika sätt. Personer med underliggande sjukdomar såsom hjärt- och lungsjukdomar, eller de som lider av övervikt är särskilt utsatta.

Vid extrem värme reagerar kroppen genom att svettas. Om den inte lyckas få bort värmen och kroppstemperaturen höjs för mycket, ställs blodflödet om mot huden för att den ska kunna extrahera värmen.

Det kan orsaka blodkoagulering och organsvikt som gör att de kroppsliga funktionerna slutar att fungera. Slutligen dör man. När man hamnat i ett sådant tillstånd kan blodtrycket sjunka keaftigt och hjärtat svarar vanligtvis med att pumpa runt blodet ännu snabbare för att hålla igång cirkulationen, vilket ökar risken för hjärtinfarkt.

Dr. Gaurab Basu, en allmänläkare som intervjuas i Dr. Sanjay Guptas podcast på CNN:s hemsida, betonar att fuktighet spelar en avgörande roll vid värmerelaterade sjukdomar eftersom det blir mycket svårare för kroppen att svettas ut värmen i hög luftfuktighet.

Klimatförändringar och folkfälsa i framtiden

ANNONS

Klimatförändringarna påverkar redan människors hälsa negativt i dag, men de förväntas bli värre under de kommande decennierna.

En studie från 2022 förutspår att mer än hälften av världens befolkning kommer att utsättas för flera veckor av extremvärme varje år när vi nått slutet av detta århundrade. Det innebär att vanliga aktiviteter såsom vandring eller träning på gym kan bli livsfarliga.

Forskare varnar för att extrem värme redan är den vanligaste väderrelaterade dödsorsaken i USA, enligt World Meteorological Organization.

Åtgärder för att minska riskerna

Folkhälsoexperter rekommenderar en rad åtgärder för att minska riskerna och förhindra framtida dödsfall. En viktig insats är att investera i infrastruktur som kan bidra till att sänka temperaturerna i tätbebyggda områden.

Plantering av träd, svalare vägbeläggningar som kan minska yttemperaturer och mobila kylrum där människor kan få skydd under tuffa värmeböljor är några av förslagen.

Klimatförändringar och psykologiska effekter

Utöver de fysiska hälsoriskerna orsakar klimatförändringarna också psykologiska åkommor såsom oro och stress. Enligt Dr. Basu bör vi upplysa barn om klimatförändringar på ett sätt som balanserar hopp och förtvivlan.

ANNONS

Det är viktigt att främja optimism och ge barn verktyg att agera för en hållbar framtid så att de tror att de själva kan vara med och bidra till en bättre miljö.

Läs också:

Värmeslag: Den tysta mördaren

Det händer i kroppen när man dör av värme

Global uppvärmning ändrar språket vi talar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS