News55

Värmeslag: Den tysta mördaren

Extremvärme
Det är inte bara extremvärme i sig som är farlig – luftfuktigheten har också betydelse. Det har visat sig att fler människor där av värmebölja vid hög luftfuktighet (Foto; Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Det kan komma lömskare och snabbare än man tror. Gemensamt för alla människor är att man dör av extremvärme om kroppens inre temperatur överstiger 41 grader. Känsliga personer kan avlida vid lägre temperatur, vilket bland annat beror på hälsotillstånd och tiden som man vistats värme. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Normaltemperatur på 37 grader tyder på en sund kroppslig balans och ett bra hälsotillstånd, men förhöjd temperatur kan snabbt rubba olika organ och orsaka allvarliga sjukdomstillstånd.

Värmeslag är en av de farligaste tillstånden och det är viktigt att uppsöka sjukvård omgående om tecken tyder på att man drabbats.

“Värme dödar på tre huvudsakliga sätt. Det vanligaste är värmeslag – kritiska ökningar av kroppstemperaturen som gör att organ slutar ungera”, berättar Ollie Jay för Fortune. Han är professor i värme och hälsa vid University of Sydney i Australien

Blodomloppet dirigeras om

När kroppens temperatur blir för varm, omdirigeras blodflödet mot huden för att den ska svalna, men det leder bort blod och syre från mage och tarmar vilket kan leda till att bakterier som annars är begränsade till tarmtrakten, kan läcka ut i cirkulationen.

Det orsakar blodkoagulering och organsvikt som gör att de kroppsliga funktionerna upphör och slutligen dör man.

När man hamnat i ett sådant tillstånd kan blodtrycket sjunka keaftigt och hjärtat svarar med att pumpa på ännu snabbare för att hålla igång blodcirkulationen. och risken för hjärtinfarkt ökar.

ANNONS

Uttorkning

ANNONS

När man svettas förlorar kroppen vätska och ersätts den inte genom att dricka ordentligt, kan njurarna ta skada.

Om kroppen hamnar i chocktillstånd på grund av uttorkning, kan liknande hälsotillstånd uppstå som vid värmeslag.  Kroppsfunktioner upphör, vilket är livsfarligt och kan i värsta fall leda till döden.

“Dehydrering minskar blodflödet och skapar hjärtproblem”, berättar Jay vidare.

Det är inte bara extremvärme i sig som är farlig – luftfuktigheten har också betydelse. Det har visat sig att fler människor dör av värmebölja vid hög luftfuktighet än när luften är torr eftersom fuktigheten påverkar svettens förmåga att avdunsta.

Därmed kyls inte kroppen ned som den annars gör när man svettas, vilket höjer temperaturen i kroppen.

Uttorkning

Förra året orsakade en värmebölja att 41 procent av södra Europa hamnade under stark värmepress under juli månad vilket är det största området hittills där sådana väderförhållande uppmätts.

Värmestress uppstår när kroppen inte längre kan reglera sin temperatur genom ökat blodflöde och svett.

ANNONS

Under sådana väderleksförhållanden ökar risken markant att drabbas av värmeslag och man bör överhuvud taget inte vistas i solen.

Delar av Frankrike, Grekland, Italien och Spanien drabbades av extrem värmestress förra året, vilket höll i sig under nästan två veckor.

Läs också: 

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter

Extrem värme kan hindra klimatomställning

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS