News55

Fem vanor som kan öka risken för hjärtsjukdomar

Någon steker i olja och någon röker. Att regelbundet konsumera industriella fröoljor och att röka är två levnadsvanor som kan öka risken för hjärtsjukdomar.
Att regelbundet konsumera industriella fröoljor och att röka är två levnadsvanor som kan öka risken för hjärtsjukdomar. (Foto: pixelshot och rattanakun)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 sep. 2025Publicerad: 17 sep. 2025

Länge har rött kött och smör ansetts öka risken för hjärtsjukdomar, men nu finns det fler och fler bevis för att det finns en annan bov som kan skada vår hjärthälsa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler bevis tyder på att någonting som de flesta av oss inte är medvetna om också skulle kunna orsaka hjärtattacker och andra hjärtsjukdomar, det skriver Times of India.

Modern mat och livsstil undergräver kroppens förmåga att producera kväveoxid, en molekyl vi behöver för att behålla funktionen i våra blodkärl och vårt hjärta friskt.

sitt Instagramkonto varnar hälsoexperten och författaren Eric Berg för att en potentiell minskning av kväveoxid kan leda till hjärtattacker.

Kväveoxid har en avslappnande verkan på blodkärl, det underlättar cirkulationen och skyddar mot plackbildning i artärerna.

När nivåerna av kväveoxid sjunker mycket ökar risken för hjärtsjukdomar som högt blodtryck, stoke och hjärtinfarkt, och den mat vi äter påverkar kväveoxidnivåerna.

Godis.
Att regelbundet äta raffinerat socker skadar blodkärlens inre slemhinna, som producerar kväveoxid. (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Livsmedel som sänker nivåerna:

  • Raffinerat socker, som finns i läsk, godis, desserter såser, flingor och i många förpackade livsmedel. Att regelbundet äta raffinerat socker skadar blodkärlens inre slemhinna, som producerar kväveoxid.
  • Raffinerad stärkelse finns i livsmedel med vitt mjöl, som vitt bröd, kex och bakverk och i kroppen fungerar det på samma sätt som socker och skadar blodkärlens inre slemhinna och minskar produktionen av kväveoxid.
  • Industriella fröoljor, som exempelvis rapsolja, solrosolja och majsolja är alla processade och används ofta hemma samt finns i snabbmat och förpackad mat. De kan bidra till minskad produktion av kväveoxid.
ANNONS

Viss kost och vissa livsstilsfaktorer kan naturligt uppmuntra produktionen av kväveoxid så att våra blodkärl bibehåller sin hälsa.

ANNONS

Livsmedel som höjer nivåerna:

  • Bladgrönsaker som spenat, ruccola och grönkål.
  • Lök och vitlök.
  • Rödbetor.
  • Citrusfrukter.
  • Granatäpple.
  • Nötter och frön.
  • Mörk choklad med hög kakaohalt.

Livsstilsvanor som sänker nivåerna:

  • Rökning minskar funktionen hos det enzym som ansvarar för produktionen av kväveoxid och fria radikaler i röken förstör befintlig kväveoxid.
  • Antibakteriell munskölj, vissa av dessa munskölj eliminerar bakterier i munnen som bryter ned nitrater i kosten till kväveoxid.

Livsstilsvanor som höjer nivåerna:

  • Konsekvent fysisk aktivitet.
  • God, kvalitativ sömn varje natt.
  • Tillräckligt med solljus som genom hudens kemi ger näring åt kväveoxid.
  • Att hantera stress med exempelvis andning, tysta ritualer eller promenader i naturen.

Vårt hjärtas fiender är inte alltid de mest uppenbara och raffinerat socker, raffinerad stärkelse, industriella fröoljor kan, liksom rökning och munskölj, utan att vi ens vet om det, utgöra en risk för kroppens produktion av kväveoxid och försämra våra blodkärl, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar, det skriver Times of India.

ANNONS

Läs mer på News55: Rödbeta – rotfrukten packad med hälsofördelar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

ANNONS
ANNONS