News55

För mycket ultraprocessad mat kan förändra ansiktet

En ung man äter pommes frites. För mycket mjuk, lättuggad ultraprocessad mat under uppväxten kan förändra vår ansiktsform
För mycket mjuk, lättuggad ultraprocessad mat under uppväxten kan förändra vår ansiktsform. (Foto: Samantha Garrote/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 jan. 2025Publicerad: 27 jan. 2025

Du har säkert hört rönen om att det inte är nyttigt att äta för mycket ultraprocessad mat, nu varnar tandläkare för att det till och med kan påverka vår ansiktsform.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ultraprocessade livsmedel är en kategori mat som är tillverkad i fabriker, med industriella metoder med konserveringsmedel och syntetiska tillsatser, det skriver Newsweek.

Dessa livsmedel är designade för att vi ska tycka att de är jättegoda, de innehåller ofta mycket fett, salt och socker samt tenderar att ha lågt innehåll av näringsämnen.

De triggar dopaminvägar i våra hjärnor och är skapade för att de ska vara lätta att äta.

Käkens utveckling

“En diet rik på ultraprocessad mat under barndomen kan potentiellt leda till förändringar i ett barns ansikts- och käkutveckling”, säger Smita Mehra till Newsweek.

Hon är huvudtandläkare vid The Neem Tree Dental Practices i London och menar att ett sätt på vilket för mycket ultraprocessad mat kan förändra ansiktsformen är genom att störa käkens utveckling då vi inte behöver tugga maten tillräckligt mycket.

“Ultraprocessade livsmedel är ofta mjuka och kräver minimal tuggning jämfört med hela livsmedel som frukt, grönsaker, kött och fullkorn. Tuggning är en viktig del av att stimulera käktillväxt och anpassning, särskilt under kritiska perioder av ett barns utveckling”, säger hon till Newsweek.

ANNONS

Svagare muskler

ANNONS

Enligt Ben Miraglia, tandläkare och klinikchef vid Toothpillow, i New York, ger den mjuka processade maten svagare muskler, och med svagare muskler utvecklas inte käkbenen ordentligt.

Han säger att underutvecklade käkar, trångt mellan tänderna och mindre luftvägar främst är resultatet av mjukare mat.

Dietisten Shelley Balls vid Consumer Health Digest i Wyoming, USA, säger att en ultraprocessad kost kan sakna viktiga näringsämnen som vitamin D, vitamin A, vitamin C, fosfor och kalcium, som alla är viktiga näringsämnen för tillväxt och utvecklingen av friska tänder och vävnader.

Störa talutvecklingen

Enligt Smita Mehra kan en underutvecklad käke minska luftvägarnas storlek, vilket kan leda till mer andning genom munnen, något som kan störa sömnen.

Hon säger att en svag käke kan ge en preferens för mjukare mat, eller till och med leda till dålig talutveckling.

Processat kött som korv och bacon ökar risken för demens

Charkuterivaror, alltså processat kött som korv och bacon, ger högre risk för demens och det gäller även om du endast äter små mängder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS