News55

Sant och falskt om hälsoeffekterna av zink

En kvinna tar ett piller. Är det verkligen så bra som många tror att ta kosttillskott med zink? Här får vi svar av en expert
Är det verkligen så bra som många tror att ta kosttillskott med zink? Här får vi svar av en expert. (Foto: Henrik Montgomery/TT). (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Mineralet zink är viktigt för många funktioner i vår kropp, men stämmer det verkligen att det kan stoppa förkylningar och hjälpa till med viktminskning? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Zink är ett viktigt mineral som finns i nästan alla celler och vi får i oss det från livsmedel som kött, mejeriprodukter, baljväxter, nötter, fullkornsprodukter och jäst.

Viktigt för kroppen

Zink stödjer den allmänna hälsan och i kroppen hamnar mineralet på andra plats efter järn, räknat i koncentrationen i kroppen, det skriver Fortune.

“Zink är involverat i aktiviteten av många biokemiska och metabolismrelaterade reaktioner i kroppen,” säger Kathleen Garcia-Benson, registrerad dietist och näringsfysiolog, till Fortune.

Zink är viktigt för många processer i din kropp. Det är avgörande för människans utveckling under graviditet, barndom och tonåren.

I DNA-syntes fungerar zink som en viktig kofaktor för olika enzymer och proteiner som är involverade i processen för DNA-replikation, reparation och övergripande genetisk stabilitet. 

I sårläkning behövs zink för kollagen- och proteinsyntes, celldelning och immunfunktion.

Zink är också viktigt för funktionen av vår smak och lukt. Zinkbrist kan påverka dessa sinnen negativt. 

ANNONS
ANNONS

Immunförstärkande?

Trots att de flesta får i sig tillräckligt med zink från maten är det många som tar zinktillskott.

Det är kanske för att de tror att zink är ett universalmedel som kan kan hjälpa till att förebygga eller stoppa förkylningar och även hjälpa till med viktminskning. 

Enligt experter finns det en viss sanning i påståendena att zink har immunförstärkande och kaloriförbrännande egenskaper.

Studier visar att det finns få eller inga bevis för att zink kan avvärja förkylningssymtom, men viss forskning tyder på att zink kan hjälpa till att korta ned en förkylning om behandlingen börjar tidigt.

“Forskning tyder på att zinktabletter kan minska varaktigheten och svårighetsgraden av förkylningen när de tas inom 24 timmar efter symtomdebut, troligen på grund av zinkets förmåga att hämma viral replikation och stödja immunsystemets svar”, säger Kathleen Garcia-Benson till Fortune. 

Hon tillägger att det dock behövs fler studier för att bestämma behandlingsstrategier och optimala tablettdosering.

Viktminskning?

ANNONS

Zink spelar en viktig roll för vår ämnesomsättning. Forskning visar att zink är viktigt för att ämnesomsättningen av fett och glukos ska fungera korrekt och för att reglera och bilda uttrycket av insulin.

Forskningsresultaten är dock otydliga när det gäller zinks förmåga att öka ämnesomsättningen.

År 2019 fann en studie att zinktillskott tillsammans med en kaloribegränsad diet har positiva effekter för minskning av kroppsvikt och kroppsmassaindex, BMI, samt för minskning av aptiten hos personer med obesitas, fetma. 

Zink är avgörande för att stödja vår ämnesomsättning, men det ökar den inte så att den fler kalorier bränns. 

“Det finns inga starka bevis som tyder på att zink ökar ämnesomsättningen utöver dess naturliga nivåer hos individer som inte har brist. Så även om zink är avgörande för en hälsosam ämnesomsättning, är det inte en direkt förstärkare av ämnesomsättningen”, säger Kathleen Garcia-Benson till fortune.

Dagligt behov

Trots att zink spelar en integrerad roll i kroppens övergripande funktion och prestanda är för mycket av det goda är inte alltid bra.

Biverkningar av överdrivet zinkintag inkluderar gastrointestinala symtom som illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor. 

ANNONS

Enligt Kathleen Garcia-Benson kan för mycket zink resultera i minskad magnesiumabsorption och kopparbrist.

Giftigheten försvinner när ett överdrivet intaget minskar. Men vissa människor kan fortfarande uppleva långvariga biverkningar av att ta för mycket zink, som nedsatt immunförsvar. 

Den rekommenderade dagliga intaget av zink är 8 mg för kvinnor och 11 mg för män. 

Det finns många olika zinktillskott, men du kan enkelt få i dig det rekommenderade dagliga intaget genom kosten. 

Vill du leva längre? Ät inte multivitaminer

Det har konstaterats att dagligt intag av multivitaminer inte leder till längre liv som många tycks tro. Enligt nya studier kan det snarare leda till en något tidigare död.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS