News55

Förebygg bröstcancer med kosten

Mammografi. Det går att förebygga en stor del av alla fall av bröstcancer med kosten, det visar forskning
Det går att förebygga en stor del av alla fall av bröstcancer med kosten, det visar forskning. (Foto: Christine Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Kosten är en stor riskfaktor för bröstcancer, men det är många som inte vet det. Här är maten som kan förebygga sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kristi Funk, bröstcancerkirurg och förebyggande expert, säger att miljontals kvinnor ännu inte har hört det livräddande budskapet att vad de äter och dricker starkt påverkar deras chanser att utveckla bröstcancer, det skriver Newsweek.

Hon säger vidare att vetenskapen visar att nästan 50 procent av alla bröstcancerfall kan förebyggas genom kost och livsstil, i alla fall i teorin, hon själv anser att 80 till 90 procent av fallen kan undvikas.

Soya

Den registrerade dietisten Stephanie McBurnett säger att sojamat som tofu, tempeh, edamame och sojamjölk innehåller mycket isoflavoner, som är phytoöstrogena föreningar, har visat sig minska risken för bröstcancer.

Hon tillägger att fytoöstrogenerna, eller växtöstrogenerna, i sojamat dessutom tenderar att minska nivåerna av mänskligt östrogen i kroppen, det mänskliga östrogenet kan leda till ökad risk för bröstcancer.

Forskning tyder på att en kopp komjölk om dagen skulle kunna ge en 50-procentig ökning av risken för bröstcancer, och att två till tre koppar om dagen kan innebära en 80-procentig ökning.

ANNONS

Växter

Växtbaserad eller vegetarisk kost är en möjlig strategi för att förebygga bröstcancer.

ANNONS

Enligt Stephanie McBurnett innehåller fiberrik mat, sojamat, linfrö och korsblommiga grönsaker näringsämnen som kan minska risken för bröstcancer.

“Fiber finns bara i vegetabiliska livsmedel och det har en mängd hälsofördelar, inklusive att hjälpa till att ta bort avfall, som överskott av östrogen och cancerframkallande ämnen, från vårt system. Baljväxter, inklusive kikärter, är mycket fiberrika”, säger hon till Newsweek. 

Hon berättar att malda linfrön innehåller speciella fibrer som kallas lignaner, som har visat sig blockera östrogenreceptorer och minska tillväxten av bröstcancer.

“Korsblommiga grönsaker, som broccoli, blomkål, brysselkål, kål och grönkål, har höga mängder sulforafan, en förening som har visat sig ha anticancer och östrogenblockerande egenskaper”, fortsätter hon till Newsweek.

Animalier

Stephanie McBurnett förklarar också att vissa animaliska livsmedel är förknippade med högre risk för bröstcancer, som korv, bacon, skinka, och ägg.

Hon säger att fet kost med mycket kött tenderar att innehålla lite fibrer och antioxidanter och mycket mättat fett och cancerframkallande ämnen.

“Ät växter! Ju mer du fyller din tallrik med näringsrika fiberfyllda växter rika på antioxidanter och polyfenoler, desto lägre är risken för bröstcancer”, säger hon till Newsweek.

ANNONS

Det kan du göra för att undvika cancer

Många cancerfall är livsstilsrelaterade och genom att ändra vanor och livsstil minskar riskerna att drabbas betydligt. Onkologer tipsar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS