News55

Förlänga livet – ny religion eller lukrativ affärsidé?

Allt fler företag erbjuder livsförlängende vårdinsatser.
Allt fler företag erbjuder livsförlängende vårdinsatser i förebyggande syfta. En stor marknad tycks glänta på dörren. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Allt fler blir sålda på idén om ett långt liv och vissa drömmer om evigt liv.  Att förlänga livet ett decennium är fullt möjligt och den siffran kan troligtvis öka, men att hacka sig in i DNA för att möblera om ordningen och grundförutsättningarna för livet ter sig oetiskt

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är det rädslan för döden eller insikten att man ska försvinna för alltid som driver människan till att önska sig evigt liv, eller är det snarare önskan om full kontroll över sin tillvaro som bidrar till det? Har vi redan uppnått det mesta så att nu återstår bara att klura ut koden till DNA, till livet självt? 

“Alla försöker bli friskare… Människor ägnar mer uppmärksamhet åt hälsa snarare än yttre skönhet,” berättar Alina Su för Fortune magazine i samband med lanseringen av företaget Generation Labs produkt System Age.

Återstår det att hacka DNA?
Återstår det att hacka DNA så att människan kan få full kontroll över sitt liv och åldrande? (Foto: Pexels)

Förlänger livet

Generation Lab Longevity Platform är nu tillgänglig för alla och omfattar tre steg:

A. “SystemAge”-testet: Ett blodprov som mäter hur snabbt man åldras genom att analysera 19 viktiga kroppsorgan för att fastställa den biologiska klockan som avslöjar sanningen.

B. Handlingsplaner & analyser av kroppsfunktioner. Man får en läkarkontakt som granskar inhämtad data från blodproverna och som utifrån dessa kan föreslå olika behandlingar för att bromsa in åldrande.

C. Uppföljning av rekommenderade åtgärder. Nya blodprover för att mäta effekten av eventuella behandlingar.

ANNONS
ANNONS

Hälsovård 3.0 arbetar förebyggande

Det är allt i namnet  hälsovård 3.0  som Su representerar, vilket innebär ett skifte från behandling till förebyggande och ger människor ökad valmöjlighet över sin hälsa.

Generation använder sig av enorma mängder data och teknologi som grund för sin livsförlängande verksamhet – ett snabbt växande fenomen.

Livsförlängande verksamhet har blivit en stark trend som tycks lukrativ, men än så länge är det för tidigt att avgöra om den kommer att ha en stor inverkan på folkhälsa, eller endast stanna inom grupper av befolkningen som kan bekosta dyra behandlingar.

Det finns stor anledning för hälsovården att rida på den här vågen av preventiva behandlingsmetoder som skulle kunna förbättra sjuka patienters livskvalitet och samtidigt spara in på stora kostnader genom att förebygga och därmed minska livsstils- och åldersrelaterade sjukdomar.


Intresset för hälsa har ökat markant
Intresset för hälsa har ökat markant och i dag bryr sig folk mer om hur de fysiskt mår än om sitt utseende berättar Alina Su för Dortune. (Foto: Pexels)

En ny marknad eller ny religion?

Det är en intressant fråga, men faktorer pekar på båda riktningarna. Det finns en sjudande marknad som ännu inte kommit igång på riktigt, men det är endast en tidsfråga innan den exploderar.

ANNONS

I dag kan vem som helst marknadsföra sitt företag som livsklinik, vilket öppnar upp för en lukrativ marknad med lättförtjänta pengar.

Vid ett kongressmöte i mars i år förespråkade Su forskning, tydliga definitioner inom området och ett tydligt regelverk som hanterar lanseringar av obeprövade läkemedel.

Läs också:

Tricket som bromsar åldrandet

Fyra faktorer som kan öka din livslängd

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS