Det har länge varit känt att personer som drabbats av svår hjärnskada har en ökad risk att drabbas av demens, men vi vet fortfarande lite om exakt varför.


Mest läst i kategorin
Eftersom vi vet väldigt lite om de molekylära mekanismerna bakom sambandet mellan svår hjärnskada och demens är det svårt att utveckla effektiva behandlingar för att förhindra att personer som drabbats v hjärnskada utvecklar demens.
I en studie har nu en grupp forskare vid Lunds universitet hittat något som mer ingående kan förklara varför svåra hjärnskador kan leda till demens.
MISSA INTE: Pension: Ditt orange kuvert – slöseri med tid? Förutom för två saker
Blodkärlen försämras
Svår hjärnskada, hjärntrauma, försämrar blodflödet i hjärnan genom att det blir sjukliga förändringar muskelcellerna som finns i blodkärlens väggar.
När forskarna närmare undersökte de molekylära detaljerna upptäckte de att förändringarna i muskelcellerna i blodkärlen sammanföll med en ökad ansamling av amyloid-beta, ett protein som är kopplat till Alzheimers sjukdom.
“Vi blev förvånade över att även unga patienter uppvisade denna ansamling av amyloid-beta tillsammans med de kärlförändringar som hjärntraumat orsakat. Våra fynd tyder på att kärlförändringar kan vara viktigare än vi förut trott”, säger studiens försteförfattare, Ilknur Özen, i ett pressmeddelande.
Niklas Marklund, professor vid Lunds universitet och överläkare i neurokirurgi vid Skånes universitetssjukhus, säger att studiens resultat utmanar den rådande synen på neurodegenerativa sjukdomar.
Han menar att upptäckten tyder på att kärlförändringar kan driva på neurodegenerativa sjukdomar, som demens och Alzheimers sjukdom.
“Det vi ser tyder på att kärldysfunktion kan vara den faktor som driver på utvecklingen av sjukdomen, snarare än att den är en följd av nervcellsskador”, säger han i pressmeddelandet.
Kan ge nya behandlingsmöjligheter
Åldrande leder till funktionsförändringar i hjärnans kärlsystem men hjärntrauma kan skynda på de processerna även hos patienter som är yngre. Det är dock inte alla som drabbas av hjärntrauma som utvecklar Alzheimers sjukdom så det behövs mer forskning.
“Vi är inte där ännu, men förhoppningsvis kan en ökad kunskap om vad som händer på molekylär nivå i kärlen efter en hjärnskada öppna dörrar för nya behandlingsmöjligheter”, säger Niklas Marklund i pressmeddelandet.

Det här kan förutse om du kommer drabbas av demens
När vi åldras bör vår hjärnhälsa vara i fokus, forskare har nu identifierat flera faktorer som vid 60 års ålder kan förutsäga om du kommer utveckla demens när du är 80.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.