News55

Forskning: Bli vig – då lever du längre

Vighet
Vighet är speciellt viktigt för kvinnors hälsa när de åldras. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 07 okt. 2024

Att hålla sig vig kan förlänga livet – särskilt för kvinnor. Kvinnor som är stela löper upp till fem gånger högre risk att dö i förtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny långtidsstudie visar att vighet är avgörande för att leva längre. Forskningen, publicerad i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, kopplar elasticitet till minskad risk att dö tidigt, skriver Fortune.

3 000 män och kvinnor mellan 46 och 65 år har deltagit i studien. Forskarna har mätt deras vighet och och gjort en uppföljning 13 år senare.

Resultaten är särskilt slående för kvinnor och visar att ju stelare de är i kroppen, desto högre risk löper de att dö i förtid. Risken ökar med upp till fem gånger.

Varför flexibilitet är viktig

Elasticitet handlar om ledens förmåga till rörlighet utan smärta. Den minskar med åldern och kan leda till stelhet, vilket påverkar den dagliga livskvaliteten.

Enligt Claudio Gil S. Araújo, forskningschef vid Clinimex i Brasilien, är flexibilitet en nyckelfaktor för att åldras väl. Den är inte bara relevant för elitidrottare utan för allas hälsa.

“Vighet är relaterat till autonomi”, konstaterar han i artikeln i Fortune, vilket Dagens PS skrivit om (se länk under artikel).

En bra elasticitet och mjukhet i musklerna gör det lättare att klara av vardagliga rutiner, som att plocka upp föremål från golvet eller knyta sina skor.

ANNONS
Det är viktigt att ta hand om sin  åldrande kropp.
Ta hand om sin åldrande kropp. Du kan inkludera aktiviteter som yoga, tai chi eller korta stretchövningar i din dagliga rutin. (Foto: Pexels)
ANNONS

Vighet påverkar hälsan

Ju vigare du är, desto mer minskar risken för skador i muskler och leder. Musklerna får även en större chans till återhämtning efter träning.

Är kroppen mer formbar och elastisk förbättras allt blodflöde. Tyvärr är stretching ofta den del av träningen som får minst uppmärksamhet. Många fokuserar på styrka och kondition, vilket kan leda till att vigheten försummas.

Att avsätta tid för stretching är viktigt. Du kan inkludera aktiviteter som yoga, tai chi eller korta stretchövningar i din dagliga rutin.

Läs också:

Studie visar: Stretcha mer – lev längre

Stolyoga – inte bara för åldringar

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS