News55

Fungerar hemmatesten för covid-19 på den nya virusvarianten?

Antigentest för covid-19. Fungerar hemmatesten på den nya varianten av covid-19-viruset, KP.2, och hur länge ska de som smittas isolera sig?
Fungerar hemmatesten på den nya varianten av covid-19-viruset, KP.2, och hur länge ska de som smittas isolera sig? (Foto: Johan Nilsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Den nya varianten av covid-19-viruset, KP.2, sprider sig snabbt och är nu den dominerande virusvarianten i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KP.2 är en av covid-19-virusets så kallade FliRT-varianter och den står nu för nästan 30 procent av alla nya fall av covid-19 i USA, det skriver CNN.

“KP.2 är en del av Omicron-familjen. Den verkar ersätta JN.1 och liknande undervarianter, som tidigare var de dominerande varianterna i USA”, säger Leana Wen till CNN.

Hon är akutläkare och klinisk docent vid George Washington University och säger att det vi behöver fråga oss när en ny virusvariant dyker upp är om den är mer smittsam, orsakar svårare sjukdom, och om befintliga vacciner och behandlingar fungerar på den.

Inte allvarligare sjukdom

KP.2 sprider sig väldigt lätt men den verkar inte orsaka allvarligare sjukdom. I USA är sjukhusinläggningarna i samband med Covid-19 rekordlåga. 

Leana Wen menar att det inte finns någon anledning att tro att befintliga vaccin och behandlingar inte kommer fungera mot KP.2.

“De flesta som drabbas av coronaviruset kommer aldrig att veta vilken variant som orsakar deras symtom. Symtom på covid-19-infektion inkluderar rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen. Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt”, säger hon till CNN.

Inga av de symtom som Leana Wen nämner är specifika för just KP.2 och hittills har virusvarianten inte associerats med några unika symtom som skiljer den från andra covid-19-infektioner.

ANNONS
ANNONS

Bör fungera

För många kan symtomen vara svåra att skilja från vanliga förkylningssymtom och Leana Wen tycker att snabba antigentester som kan tas hemma är en bra metod för att kolla om du har covid-19, även om de inte är lika tillförlitliga som laboratorietester.

Hon säger att det inte finns något som tyder på att hemmatester är mindre effektiva för att hitta den här nya varianten jämfört med tidigare varianter.

Vaccinera dig om du fyllt 65

Leana Wen menar att även befintliga vaccin bör fungera även mot KP.2 och hon rekommenderar alla som är 65 eller äldre att vaccinera sig.

Om du diagnosticeras med covid-19 bör du hålla dig hemma tills dina symtom förbättras och du varit feberfri i minst ett dygn.

“Människor med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom från covid-19 bör överväga antivirala behandlingar. Den högriskkategorin inkluderar äldre individer, personer som är immunsupprimerade och de med allvarliga underliggande medicinska tillstånd”, säger hon till CNN.

Covid-19: Hjälper vaccinen mot de nya virusvarianterna?

Forskare har varnat för en våg av covid-19 i sommar efter att en ny, mycket smittsam variant av viruset upptäckts i USA.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS