News55

Covid-19: Hjälper vaccinen mot de nya virusvarianterna?

Vaccin mot covid-19.
Kommer de befintliga vaccinen mot covid-19 hjälpa mot de nya virusvarianter som just nu sprids? (Foto: Johan Nilsson TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Forskare har varnat för en våg av covid-19 i sommar efter att en ny, mycket smittsam variant av viruset upptäckts i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya varianter av covid-19-virusets undervariant omikron har upptäckts i USA, de kallas FLiRT och en av varianterna, KP.2, är nu den dominerande virusstammen där, det skriver Newsweek.

Mer smittsamma

“FLiRT-undervarianterna är direkta ättlingar till JN.1, den tidigare undervarianten som har dominerat världen sedan slutet av förra året”, säger Adrian Esterman till Newsweek

Han är epidemiolog och professor i biostatistik vid University of South Australia och förklarar att FLiRT-undervarianterna är mer smittsamma än JN.1 på grund av några mutationer som hjälper viruset att bättre undvika vårt immunsystem.

Ger visst skydd

Även om FLiRT-undervarianterna genetiskt är ganska avlägsna från de undervarianter som det nuvarand vaccinerna är baserade på, kommer de enligt honom fortfarande att ge viss immunitet mot dem. 

Lawrence Young, professor i virologi och molekylär onkologi vid University of Warwick i Storbritannien, håller med och menar att de vaccin som för närvarande är tillgängliga sannolikt kommer ge ett visst skydd.

Adrian Esterman berättar att det runt september kommer finnas ett nytt vaccin som antingen är baserat på JN.1 eller en av FLiRT-undervarianterna, och att det kommer ge ett mycket bättre skydd.

ANNONS

Blir fler fall av covid-19

”Det ser väldigt mycket ut som att vi kommer se ett liknande mönster som när JN.1 slog till. På grund av ökad smittsamhet förväntar jag mig att antal covid-19-fall och sjukhusinläggningar och covid-19-relaterade dödsfall kommer öka”, säger Adrian Esterman till Newsweek.

Han säger vidare att hittills har de flesta vuxna som insjuknat upplevt influensaliknande symtom som gått över inom några dagar.

Han menar att det största orosmomentet förmodligen är risken att efter upprepade infektioner drabbas av postcovid.

Eftersom det bara rapporterats om de nya FLiRT-undervarianterna under de senaste veckorna kan dock den nuvarande förståelsen av deras svårighetsgrad förändras. 

FHM: Så ofta bör äldre ta covid-19-vaccin

Folkhälsomyndigheten har kommit med en rekommendation hur ofta äldre bör vaccinera sig mot covid-19. Det skiljer sig åt beroende på hur gammal man är, framgår det av ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS