News55

Fyra enkla saker som kan förlänga livet

Ett äldre par ser skrattande på varandra. Det finns några enkla saker du kan göra själv för att förbättra dina chanser att leva ett långt och hälsosamt liv, och det behöver inte kosta någonting
Det finns några enkla saker du kan göra själv för att förbättra dina chanser att leva ett långt och hälsosamt liv, och det behöver inte kosta någonting. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 07 okt. 2024

Numer finns det dyra behandlingar som ska ge ökad livslängd, men innan du prövar dem bör du fokusera på fyra enkla grunder som kan hjälpa dig att leva längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en läkare som jobbar med livslängd är några av de bästa sätten att förlänga livet och förbättra hälsan helt gratis, det skriver Business Insider.

Shai Efrati, grundare av Aviv Clinics, har ägnat mer än tio år åt att studera hyperbar syrebehandling, som innebär att patienten får andas in rent syre i en tryckkammare med högre tryck än atmosfärstrycket, omväxlande med perioder då syrenivåerna är normala.

Enligt honom tolkar kroppen det här som en kris och startar flera regenerativa processer som kan göra oss biologiskt yngre genom att vi blir av med åldrande celler som inte fungerar som de ska men som inte heller dör. 

Dessa celler kallas för senescenta celler, eller zombieceller och om de byggs upp i kroppen orsakar de problem.

Shai Efratis studier tyder på att det kan ha verkliga fördelar att rensa ut dessa celler, som bättre mental skärpa och fysisk prestation hos personer som får behandlingen.

Sådan behandling är dock väldigt dyr och han rekommenderar inte att du testar dyra behandlingar förrän du har ringat in grunderna. 

Han menar att alla borde fokusera på dessa fyra saker innan de spenderar pengar på behandlingar som ska förlänga livet, det är också vad som fungerat bäst för honom själv.

Att ha ett syfte

ANNONS

Shai Efrati menar att ett av de bästa sätten att leva längre och behålla sin livskvalitet är att ge sig själv en anledning att gå upp ur sängen.

Han menar att oavsett om det är arbete eller gemenskap är det viktigt att vara en del av något som är större än du själv och som gör dig väsentlig för dem du har runt dig. 

Att veta att andra människor räknar med dig kan driva dig att fortsätta dyka upp. Själv tänker han alltid på framtiden och har planer för den.

ANNONS

Att äta rätt

Du behöver äta grönsaker och inte äta för mycket processad mat, det kan hjälpa dig att leva längre.

Själv fokuserar Shai Efrati på näringstät mat och utövar periodisk fasta, studier tyder på att det har fördelar för livslängden.

“Jag gör mitt bästa för att inte stoppa skräp i kroppen”, säger han till Business Insider.

Att träna regelbundet

ANNONS

Någonting annat som har positiv effekt på din livslängd och som inte kostar någonting är att se till att få in tillräckligt med rörelse och motion i din dagliga rutin.

Fysisk aktivitet, även bara en snabb promenad, har massor av hälsohöjande effekter. Det minskar risken för sjukdomar, förbättrar humöret, ger energi och stärker hjärta och lungor.

Att prioritera

Lång livslängd handlar inte bara om att överleva, det handlar om att upprätthålla en hög livskvalitet.

Shai Efrati menar att det är viktigt att fokusera på sina prioriteringar, det gäller oavsett om du vill sätta världsrekord eller om du vill hänga med dina barnbarn.

Han menar att lång livslängd bara är värd något så länge vi njuter av resan och för att njuta av resan är vår fysiska och kognitiva funktion viktig. 

”Och om vi förlorar den tror jag inte att många av oss skulle vilja stanna kvar, när allt är avstängt och du sitter i mörkret”, säger han till Business Insider.

Rynkor skyndar på åldrandet och gör dig sjuk

Rynkor inte bara får oss att se gamla ut, de kan faktiskt även göra att vår kropp åldras snabbare.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS