News55

Glöm inte skydda dessa kroppsdelar mot solen

En kvinna smörjer ansiktet med solskydd. Många kommer ihåg att smörja in ansiktet med solskydd, men glömmer bort andra delar av kroppen som också exponeras för solen
Många kommer ihåg att smörja in ansiktet med solskydd, men glömmer bort andra delar av kroppen som också exponeras för solen. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Glöm inte smörja in alla delar av din kropp som utsätts för solen med solskydd, enligt en hudläkare är det särskilt fyra kroppsdelar som brukar glömmas bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikansk hudläkaren och hudkirurgen Neera Nathan i Boston, Massachusetts, varnar för att hoppa över vissa delar av kroppen när du applicerar solskydd, det skriver Newsweek.

De bortglömda kroppsdelarna

Tik Tok lyfter hon fram fyra områden som ofta missas och förbises när solskydd appliceras.

I sitt inlägg säger hon: “Glöm inte att applicera solskyddsmedel på baksidan av händerna, nacken, och öronen”.

Hon påtalar att du även behöver solskydd i hårbotten och säger att hon ”dagligen” måste behandla solinducerad cancer.

ANNONS

Hudcancer

Neera Nathan berättar varför det är så viktigt att säkerställa en jämn applicering av solskydd på hela kroppen.

“Hudcancer kan uppstå på alla solexponerade platser, men nacke, hårbotten, händer och öron skyddas ofta inte lika flitigt som ansiktet eller resten av kroppen. Dessa områden är också ofta i direkt solljus”, säger hon till Newsweek.

ANNONS

De flesta vet att de behöver smörja in sig med solskydd i ansiktet, men andra kroppsdelar glöms ofta bort och Neera Nathan påtalar att de andra, bortglömda områdena också är känsliga och ofta befinner sig i direkt solljus.

Glöm inte läpparna

Det finns dock fler områden på våra kroppar som ofta förbises när vi smörjer in oss med solskydd.

“Läpparna och ögonlocken är också mottagliga för solskador och hudcancerbildning, så se till att använda cerat eller läppprodukt med SPF och solglasögon som blockerar UVA/UVB”, säger hon till Newsweek.

Hon rekommenderar att du använder en produkt med skydd mot både UVA och UVB som har solskyddsfaktor, SPF, 30 eller högre och som är vattentålig. 

Hon tillägger att solskyddsmedel bör appliceras varannan timme. Ett annat alternativ är att skydda huden med kläder.

UVA och UVB

UV-strålning ingår i det elektromagnetiska spektrumet, i mitten av det spektrumet finns det ljus som vi kan se och som innehåller alla regnbågens färger, det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.

ANNONS

UV-strålningen kommer från solen och delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC, men bara UVA och UVB når jordytan och kan skada oss.

Fem av tio solkrämer skyddar sämre än utlovat

Fem av tio solkrämer med solskyddsfaktor 50 har inte det höga skydd som de påstår, visar en norsk undersökning. Flera av dem är solkrämer för barn och säljs i Sverige.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS