News55

Ny hälsotrenden: Äta middag tidigt

En familj äter middag. Att äta middag tidigt är bra både för din matsmältning och för ditt blodsocker
Att äta middag tidigt är bra både för din matsmältning och för ditt blodsocker. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 aug. 2024Publicerad: 21 aug. 2024

Det finns bevis för att din allmänna hälsa och ditt välbefinnande kan förbättras av att äta middag tidigt, det börjar nu också bli trendigt att göra det. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I New York har det på senare år blivit trendigt att äta middag tidigare och förra året fördubblades antalet middagsreservationer innan 17:00 jämfört med 2019, det skriver Fortune

Enligt onlinebokningsplattformen Resy, gör fler personer i New York City nu middagsbokningar klockan 17:30 och färre bokar vid 20.00, jämfört med några år tidigare.

Enligt data från den internetbaserade stadsguiden Yelp var antalet middagsbokningar i New York gjorda mellan 14:00 och 17:00 år 2023 dubbelt så många som år 2019. 

Bra för magen

Tara Schmidt, registrerad dietist vid Mayo Clinic Diet i Minnesota, USA, säger att de som ofta får halsbränna och sura uppstötningar efter att ha ätit kan bli hjälpta av att äta middag tidigare. 

Ilana Muhlstein, registrerad dietist, nutritionist, säger att om du har ätit klart vid 18:30 och går och lägger dig runt 22, ger du din kropp gott om tid att smälta maten, vilket begränsar sura uppstötningar, matsmältningsbesvär och halsbränna.

Att äta tre till fyra timmar innan sänggåendet kan hjälpa till att förhindra mag- och tarm-besvär.

Tara Schmidt förklarar att när du äter en tidig middag finns det tid att gå på en promenad eller göra en aktivitet efter maten och det hjälper också matsmältningen bättre än om du sitter eller lägger dig direkt efter middagen.

ANNONS
ANNONS

Blodsockernivåerna

Enligt Tara Schmidt fungerar vår matsmältning bäst när det är ljust och kroppen är aktiv. 

“Du kommer att få lägre blodsockernivåer eftersom ditt blodsocker steg under den måltiden. Men nu när du tränar kommer det att återgå till lägre”, säger hon till Fortune.

Att äta sent på kvällen har associerats med ett högre totalt kaloriintag och en ökad risk för fetma. 

En studie tyder på att leptin A, det hormon som ansvarar för att du ska känna dig mätt, minskar senare på dagen, vilket kan leda till överätande när du äter en sen måltid. 

För dem med diabetes eller fetma kan en tidigare middag även hjälpa till med insulinkänsligheten.

Hälsosammare beslut

Ilana Muhlstein menar att när vi äter tidigare på kvällen ger vi oss själva tid att fatta hälsosammare beslut om vad vi äter.

ANNONS

“När du kommer hem från jobbet hungrig är det det perfekta tillfället att fylla på med näringsrik, mättande mat som protein och grönsaker”, säger hon till Fortune. 

Då kan du laga en näringsrik måltid som består av hela livsmedel i stället för att ta till lättillgängliga ultraprocessade alternativ du har i skafferiet eller frysen när du närmar dig läggdags.

Om du är hungrig direkt efter jobbet men vanligtvis inte äter förrän senare, kan du dessutom, utan att tänka på det, småäta av hunger och tristess medan du väntar på middagen. 

“Om du antar 17:30. är ’för tidigt’ för middag, kan det sluta med att du småäter processade kolhydrater som chips och kex, vilket kan leda till överätande”, säger Ilana Muhlstein till Fortune. 

Undvik dessa livsmedel om du har högt blodtryck

Om du har högt blodtryck är det viktigt att du tänker på vad du äter, om du vill förhindra att blodtrycket stiger råder 30 kardiologer dig att undvika dessa livsmedel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS