News55

Humorn höll Sven Melander vid liv

Sven Melander
Sven Melander på Kristallengalan 2019. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Till slut blev Sven Melanders cancersjukdom ändå honom övermäktig och den älskade nöjesprofilen och skådespelaren somnade in i en ålder av 74 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Magasinet Femina minns den folkkäre tv-kändisen, som gjorde succé med rollen i Sällskapsresan och program som Nöjesmaskinen och Snacka om nyheter.

2022 berättade Sven Melander, från början journalist både på Aftonbladet och Expressen, att cancern hade kommit tillbaka och bara några månader senare var han död.

Sven Melander: Du är skyldig att leva

Han skrev i ett öppet brev till Cancerfonden om hur viktigt det är att ta vara på det korta liv som återstår, “du är skyldig att leva”.

2018 avslöjade han i ett klipp på sin egen Facebook-kanal att han drabbats av cancer, man hade hittat en elakartad tumör i hans kropp.

Några månader senare blev han “tillfälligt friskförklarad”, minns Femina.

“Nu är det över”, sa Sven Melander då till Expressen.

ANNONS

Cancern kom tillbaka

ANNONS

Dess värre kom cancern tillbaka och denna gång i matstrupen, vilket ledde till ny cellgiftsbehandling vid sidan av vård i hemmet.

Under den svåra tiden blev han ambassadör för Cancerfonden och många beundrade hans kamp mot sjukdomen, som han hanterade med ett stort mått av humor.

Humorn fanns där hela tiden

“Humorn är en stor del av mitt liv, har man humor och självdistans blir livet så mycket lättare att leva. Kanske speciellt i den situation jag är i nu med en allvarlig sjukdom”, skrev Sven Melander i ett brev på Cancerfonden, berättar Femina.

Han somnade sedan in den 31 mars 2022, men spelade strax innan sin bortgång in SVT-dokumentären: Sven Melander – ta hand om er och glöm inte att skratta.

Det var hans sätt att säga “hej då till folket”, har regissören bakom dokumentären, Johanna Liljegren, sagt till Expressen.

Läs mer: Sven Melander har fått cancer News55

Läs även: Därför tyckte Sven Melander att SVT snålar News55

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS