News55

Järn i hjärnan kan påverka vårt minne

En läkare tittar på bilder av en hjärna. I en ny avhandling har forskare undersökt hur hjärnansamling i hjärnan vid normalt åldrande är kopplad till åldersrelaterad förändring i hjärnans funktion och struktur
I en ny avhandling har forskare undersökt hur hjärnansamling i hjärnan vid normalt åldrande är kopplad till åldersrelaterad förändring i hjärnans funktion och struktur. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Järn är det vanligast förekommande ämnet i våra hjärnceller och det är viktigt för våra hjärnors funktion, men med åldern bildas ansamlingar som kan skada hjärnan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kan forskare med hjälp av framsteg inom tekniken för avbildning av hjärnan se hur den påverkas av hjärnnivån, det skriver Äldre i Centrum.

Försämrat minne

I en ny avhandling har Jonatan Gustavsson vid Karolinska Institutet undersökt hur hjärnansamling i hjärnan vid normalt åldrande är kopplad till åldersrelaterad förändring i hjärnans funktion och struktur.

Hans avhandling visar att järn, förutom att ackumuleras i mitthjärnan, även i ansamlas hjärnbarken och att ansamling av järn i hjärnan kan bidra till försämring av minnet.

“Vidare upptäckte vi att dopaminsystemet spelar en roll i åldersrelaterad järnackumulering, vilket i sin tur är relaterat till hur hjärnan aktiveras under en arbetsminnesuppgift och efterföljande prestation”, säger han på Karolinska Institutets webb.

Han menar att det kan förklara varför vårt arbetsminne blir sämre när vi åldras.

Livsstil kan påverka

“Slutligen lyfte vi hur faktorer som järnnivåer i blodet, livsstil och kardiovaskulär hälsa kan påverka nivåer och ackumulering av järn i hjärnan”, fortsätter han på KI:s webb.

ANNONS

Han säger vidare att hans avhandling visar att järn är sammanflätat med funktionella och molekylära dynamiker i hjärnan men att det också påverkas av externa faktorer som livsstil.

Fynden är enligt honom relevanta för att förstå sätt som kan minska bördan av järnöverbelastning i många sjukdomar och kan bidra till framtida riktade interventioner för neurodegenerativa sjukdomar.

Normalt med sämre minne när hjärnan åldras

Efter förra veckans debatt mellan USA:s 78- och 81-åriga presidentkandidater har stora delar av USA haft ålder på hjärnan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS