News55

Normalt med sämre minne när hjärnan åldras

USA:s president Joe Biden, han har ibland lite dåligt minne, men det är enligt experter helt normalt att få sämre minne när hjärnan åldras och åldersrelaterad minnesförlust tyder inte alltid på ett allvarligt kognitivt problem
USA:s president Joe Biden har ibland lite dåligt minne, men det är enligt experter helt normalt att få sämre minne när hjärnan åldras och åldersrelaterad minnesförlust tyder inte alltid på ett allvarligt kognitivt problem. (Foto: TT/AP/Susan Walsh)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Efter förra veckans debatt mellan USA:s 78- och 81-åriga presidentkandidater har stora delar av USA haft ålder på hjärnan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa tycker att president Joe Biden såg “gammal och skröplig ut”. Fortune har rådfrågat experter på åldrande för att få en tydligare bild av vad ålder egentligen gör med hjärnan.

Kortex krymper

Emily Rogalski är professor i neurologi vid University of Chicago och chef för dess forskningscenter för hälsosamt åldrande och Alzheimers, Healtgy Aging & Alzheimers Research Care Center. 

Hon förklarar att kortex, eller hjärnbarken, är som barken på ett träd och att det är lagret där hjärnceller lever samt att hjärnan genomgår många förändringar i samband med åldrande, en av dem är krympningen av kortex.

Vårt minne är faktiskt som bäst när vi är i 20-årsåldern eller i början av 30-årsåldern och enligt Emily Rogalski är kortex verkligen viktig för vårt tänkande och vår kommunikation.

Kortex krympning tenderar dessutom att inträffa i områden som är relaterade till minne, vilket tenderar att sammanfalla med förändringar i minnet.

ANNONS

Hjärnvolymen minskar

Som ett resultat av kortex krympning är färdigheter för uppmärksamhet och verkställande funktion också sårbara. 

ANNONS

“Och alla dessa saker hänger ihop på ett sätt, eftersom du måste ha god uppmärksamhet för att komma ihåg något. Våra kognitiva funktioner sitter inte bara på små öar, här är minne och här är uppmärksamhet, och det finns ingen interaktion. Det är ett komplext system”, säger Emily Rogalski till Fortune.

När vi åldras fortsätter hjärnans volym att minska, det gäller även frontalloben och hippocampus, de områden i hjärnan som ansvarar för kognitiva funktioner. När vi är i 60 årsåldern ökar krympningens hastighet.

Emily Rogalski förklarar att slitage och kroppens ökande sårbarhet gör att vår risk för många sjukdomar ökar bara genom att vi bli äldre.

Normalt åldrande

Patricia Boyle är professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Rush University och en neuropsykolog vid Rush Alzheimer’s Disease Center i Chicago.

Hon berättar att många inte vet att åldersrelaterad minnesförlust inte alltid tyder på ett allvarligt kognitivt problem.

“De flesta människor förstår inte att åldersrelaterad minnesförlust vanligtvis är förknippad med mild glömska och är en normal del av hjärnans åldrande och inte nödvändigtvis ett tecken på ett allvarligt minnesproblem”, säger hon till Fortune.

Hon säger vidare att några tecken på normalt åldrande inkluderar: Att ibland ta ett dåligt beslut, att missa betalningen av en räkning, att tappa koll på tiden, att inte hitta de rätta orden och att tappa bort saker runt om i hemmet.

ANNONS

Det finns inga reservdelar för hjärnan, som det finns för utslitna leder, men även hjärnan påverkas av att vi åldras.

Patricia Boyle förklarar att det är normalt att se tecken på kognitivt åldrande när vi blir äldre, precis som det är normalt att se tecken på din kropps fysiska åldrande, som att röra sig långsammare eller få mer värk.

Inga genomsnittliga 80-åringar

John Rowe är professor i hälsopolitik och åldrande från Columbia University Mailman School of Public Health i New York och är själv 80 år.

Han konstaterar att åldrande ger möjligheten till en av två typer av atypisk förlust av kognitiv funktion, demens och lindrig kognitiv funktionsnedsättning, MCI.

Han förklarar att MCI är en åldersrelaterad förändring som sker hos mellan 12 och 18 procent av äldre människor som är över 65 och att hos cirka 10 procent per år utvecklas det till demens.

“Och vad som återspeglas i det dagliga livet är att människor blir mer glömska, de tappar saker, de missar möten, och detta kan ha en inverkan på din dagliga funktion”, säger han till Fortune.

Enligt honom är variationen i hur vi åldras enorm och en ökande andel äldre människor presterar på mycket höga nivåer och är typ av superåldringar.

ANNONS

Emily Rogalski forskar om superåldringar och berättar att de biologiskt faktiskt är annorlunda. Deras hjärnor ser mer ut som 50- eller 60-åringars hjärnor än som 80-åringars.

John Rowe menar att det inte finns någon meningsfull giltighet i att reducera något till ett genomsnitt, inte heller 80-åringar, som USA:s presidentkandidater.

Wall Street Journal: Kraftig kritik mot Bidens fumlighet

Under natten svensk tid möttes USA:s nuvarande president Joe Biden och den 45:e presidenten Donald Trump i en politisk debatt ordnad av CNN. Wall Street Journal dokumenterade Biden i ett starkt förlöjligande skimmer som inte kan tolkas annat än att gå republikanernas intressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS