Visste du att kantareller – skogens guld – inte bara är mumma för smaklökarna utan också en vitaminbomb? Spana in det här!
Mest läst i kategorin
Jo men visst, så är det. De kalorisnåla, gyllengula svamparna som ruvar i skog och mark är så mycket mer än en lyxig delikatess.
Kantareller “skyddar även vårt skelett och stöttar immunförsvaret tack vare att de är en av få naturliga källor till D-vitamin”, skriver Kurera.
Hälsotidskriften konstaterar att det finns gott om näringsämnen i kantareller, som har högsäsong nu fram till slutet av oktober.
Kantareller: Win win – gott och nyttigt
De fantastiskt goda svamparna uppges innehålla “rejält med antioxidanter, vitaminer och mineraler” och passar som bekant perfekt till såväl soppan som såsen.
Eller, för den som så önskar, att avnjuta direkt smörstekt i stekpannan i salt och peppar – varför inte på en bit rostat bröd?
Därför ska du äta den lyxiga svampen
Kurera listar sex goda skäl till varför du bör äta kantareller och framhåller att de är rika på fibrer, den för hjärnan och kroppen viktiga mineralen koppar, förekomsten av både B-vitaminer och D-vitaminer, det sistnämnda håller våra skelett friska och stärker benen.
Där utöver kan kantaraller hålla inflammationer borta och därmed minska risken för sjukdomar.
“Kantareller är även en källa till polysackariderna kitin och kitosan (en slags kolhydrater). Dessa två hjälper till att skydda cellerna från skador och stimulerar immunförsvaret till att producera fler celler. De hjälper också till att minska inflammation i kroppen, samt risken för att utveckla vissa cancerformer”, framgår det i artikeln.
Missa inte: Rensa kantareller rekordsnabbt – spana in tricken News55
ANNONS