News55

Sänk ditt blodtryck – med enkelt kostråd

sänkt blodtryck med rätt mat
Kostfibrer, som bland annat finns i fullkornspasta och broccoli, har en positiv effekt på blodtrycket. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Genom att följa ett enkelt kostråd kan du förbättra hälsan och ditt blodtryck. Det rapporterar Illustrerad vetenskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högt blodtryck gör det svårare för hjärtat att pumpa och ökar risken för sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och demens, skriver 1177.

Det går oftast att själv påverka blodtrycket genom att ändra sina levnadsvanor, exempelvis genom att gå ner i vikt, dricka mindre alkohol och att motionera regelbundet.  

En annan viktig komponent, som kan vara ett effektivt vapen mot högt blodtryck, är kostfibrer. 

Forskare vid Monash’s School of Biological Sciences i Australien har gjort en så kallad metaanalys, där de har gått igenom flera tidigare studier om blodtryck och kostfibrer. 

“Kostfibrer har dykt upp som en avgörande men underskattad del av behandlingen av högt blodtryck”, säger Francine Marques, studiens huvudförfattare, till New Atlas

Forskarnas metaanalys går i linje med tidigare forskning, som visar att kostfibrer sänker blodtrycket och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

“Genom att införliva kostfibrer i behandlingsplaner och få patienter att öka intaget kan vi minska konsekvenserna av högt blodtryck och förbättra omständigheterna för hjärtat och blodomloppet”, förklarar Marques.

Kostfibrer är svårsmälta kolhydrater som har en viktig betydelse för matsmältningen. De får bakterier i tarmen att producera kortkedjiga fettsyror, vilket kan ha en positiv effekt på blodtrycket, skriver Illustrerad vetenskap.

ANNONS

Så mycket fibrer behövs för att sänka sitt blodtryck

Utifrån tidigare studier drog forskarna slutsatsen att kvinnor med högt blodtryck bör få i sig 28 gram fiber per dag och män 38 gram.

Västerländsk kosthållning är dock ganska fiberfattig. Det genomsnittliga kostfiberintaget bland vuxna amerikaner är exempelvis cirka 15 gram per dag, enligt University of California San Francisco (UCSF). Men genom att fokusera på rätt livsmedel kan man enkelt öka sitt intag av kostfibrer.

ANNONS

Här är åtta källor som innehåller kostfibrer:

  • Rågbröd och fullkornsbröd
  • Havregryn
  • Fullkornspasta och fullkornsris
  • Baljväxter (kikärter, bönor och linser)
  • Grova grönsaker som morötter, kål och broccoli
  • Frukt
  • Potatis
  • Loppfrön (kosttillskott)

Källa: Illustrerad Vetenskap, Sundhed.dk

Läs vidare:

Ät rätt mat – skaka liv i minnet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS