News55

Kvinna nära dö – sprang och fick värmeslag

Falmouth Road Race
Carolyn Baker, i dag 61 år, deltog i Falmouth Road Race vid Cape Cods stränder som hon sprungit i ett dussintal gånger tidigare. (Foto: Mark Lennihan / AP Photo / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Hon var inne på slutspurten. Då svartnade det för ögonen och den i dag 61-åriga kvinnan segnade ner på marken. Lyckligtvis fick hon hjälp direkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klimatförändringar och återkommande värmeböljor med allt kortare intervaller ökar avsevärt risken för värmeslag, ett livsfarligt tillstånd som kräver omedelbar vård för att överleva.

Carolyn Baker deltog i Falmouth Road Race vid Cape Cods stränder som hon sprungit ett dussintal gånger tidigare. Det var en strålande vacker dag och solen stod högt på en klarblå himmel. Hon kände sig glad över att delta ännu en gång. Visserligen hade väderleksrapporten förutspått lite varmare väder än vanligt så här års, men det skulle hon säkert klara, rapporterar Fortune.

Plötsligt blev det svart för ögonen

Hon var inne på slutspurten av tävlingen och vände sig om för att titta efter sina vänner. Det var då det svartnade för hennes ögon och hon segnade ner på marken utan någon som helst förvarning. Där slutade hennes minnen av Falmouth Road Race.

Solens intensiva hetta och den ansträngning hon utsatte sin kropp för resulterade i ett värmeslag. Hennes kroppstemperatur steg till nästan 107 grader Fahrenheit (41,6 Celsius), och medicinska volontärer fick snabbt kyla ner henne i en isvattentunna. Hade hon inte fått omedelbar medicinsk behandling, så hade hon inte levt i dag.

Tragiskt nog gick vetenskapsjournalisten David Mosley bort på precis detta sätt. Han gjorde en avstickare upp i bergen och tappade medvetandet i den tryckande hettan.

Medicinsk utrustning, bland annat en istunna, ses inne i mållinjens medicinska tält inför Falmouth Road Race, lördagen den 17 augusti 2024, i Falmouth, Massachusetts (Jeff Roberson /AP Photo/ TT)
ANNONS

Klimatförändringar och ökad risk för värmeslag

ANNONS

Den här upplevelsen är inte unik. Klimatförändringar och global uppvärmning har ökat riskerna för värmeslag, rapporterar Fortune.

Enligt väderleksprognoser förväntas dagar med extrem värme öka med en tredjedel i mellersta och södra USA fram till mitten av 2000-talet. Det innebär att värmeslag kan bli betydligt vanligare vid sportevenemang.

När kroppstemperaturen överstiger 40 grader Celsius, speciellt under fysisk ansträngning, ökar risken för att drabbas. Sjukdomsförloppet går snabbt: Om inte kroppstemperaturen sänks inom 30 minuter, kan inre kroppsorgan skadas, vilket leder till döden.

Brist på resurser och kunskap för att hantera värmeslag

Större lopp som Falmouth Road Race har resurser och erfarenhet av att hantera värmeslag, men många mindre tävlingar saknar nödvändig utrustning och expertis. Douglas Casa, chef för University of Connecticuts Korey Stringer Institute, menar att många mindre lopp inte har tillräckliga resurser för att kyla ner löpare som drabbas.

“Om du kyls ner till under 104 grader inom 30 minuter efter insjuknandet, dör du inte” berättar Casa för Fortune. Han har dokumenterat över 3 000 fall av värmeslag och har därmed stor erfarenhet.

Falmouth Road Race
En amerikansk flagga när den hissas under öppningsceremonierna för det 32:a årliga Falmouth Road Race. (Lisa Poole / AP Photo/TT)

Löparnas ansvar och medvetenhet om risker

ANNONS

Att förebygga värmeslag är en utmaning, inte bara för tävlingsarrangörer utan också för löparna själva. Många ignorerar varningssignaler från sina kroppar, särskilt när målet är att slå personliga rekord, rapporterar Fortune.

Faktum är att värmeslag dödar fler människor än andra naturkatastrofer, såsom orkaner.

Tävlingar innebär tävlingar en viss risk, säger läkare att löpare generellt sett har bättre hjärthälsa än de som inte springer, vilket innebär att fördelarna med att delta i sådana evenemang oftast överväger riskerna.

Att lära sig lyssna på kroppen

Carolyn Baker, som nu är 61 år, hade tur som återhämtade sig efter sitt värmeslag. I år deltog hon i samma lopp igen, men under säkra förhållanden.

Hennes berättelse påminner oss om hur viktigt det är att lyssna på kroppen och vara medveten om de risker som extrema väderförhållanden innebär.

I en tid med klimatförändringarna och ökade hälsoriskerna, måste både tävlingsarrangörer och deltagare förbereda sig mycket bättre på den här typen av risker för att kunna ge nödvändig medicinsk behandling på plats.

Läs också:

ANNONS

Nyfikenheten blev Michael Mosleys död

Extrem värme dödar fler än orkaner och bränder

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS