News55

Läkare varnar äldre för cannabis – förgiftningarna ökade

läkare varnar äldre för cannabis
Cannabisförgiftningar bland äldre har tredubblats, visar en ny studie. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Antalet besök på akutmottagning för cannabisförgiftning ökade dramatiskt hos äldre vuxna efter att Kanada legaliserade cannabis i flera steg.  Det framgår av ett forskningsbrev som publiceras i JAMA Internal Medicine, rapporterar CNN Health.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ätbara produkter, som kakor, godis och drycker har blivit allt populärare i Kanada, enligt forskaren och geriatrikern Dr Nathan Stall vid Sinai Health i Ontario.

Han säger att vissa äldra vuxna kanske inte är medvetna om styrkan i dagens cannabis. Samtidigt är hälsoeffekterna relativt okända hur äldre vuxna påverkas av legalisering av ätbar cannabis.

Äldre vuxna är samtidigt den åldersgrupp som ökat användningen av cannabis mest efter att torkad cannabisblomma legaliserades i Kanada.

“Fördom att äldre inte använder droger”

“Det finns lite av en åldersrelaterad fördom inom sjukvården, och ärligt talat i hela samhället, att äldre inte använder droger” säger Stall och tillägger:

“Men det är inte sant. Vi fann att den största ökningen av besök vid akutmottagningar för cannabisförgiftning bland seniorer inträffade efter att ätbar cannabis blev lagligt för detaljhandeln att sälja, i januari 2020”.

Den som drabbas av cannabisförgiftning kan drabbas av förvirring, psykos, inklusive hallucinationer, ångest eller panikattacker, snabbare hjärtslag, bröstsmärta, illamående och kräkningar.

Mer precist var frekvensen för sjukhusbesök bland äldre vuxna dubbelt så hög efter det första steget i legaliseringen. Under den andra legaliseringsperioden tredubblades andelen innan legaliseringsprocessen drog igång. 

ANNONS

I oktober 2018 tilläts endast försäljning av torkade cannabisblommor i Kanada. I januari 2020 legaliserades även ätbar cannabis.

ANNONS

“Större mängd cannabisgodis i omlopp”

I Sverige har det tidigare rapporterats om att cannabisgodis spridits bland ungdomar. Polisen bedömde då att det fanns en större mängd cannabisgodis i omlopp och uppgav att det är lätt att överdosera. Vårdnadshavare uppmanades då att tala med sina ungdomar, återrapporterade News55.

Det finns cannabis för olika syften, bland annat framställning av industrihampa, läkemedelstillverkning och för att använda i berusningssyfte. Nu ska reglerna för odling av industrihampa bli tydligare i Sverige, rapporterar TT.

Tanken är att lantbrukare ska få fortsätta att odla industrihampa utan att bryta mot narkotikalagen, men under förutsättning att de har fått särskilda tillstånd för detta, enligt Läkemedelsverket. 

Det har varit otydligt vilken hantering av cannabis som är laglig respektive olaglig, skriver nyhetsbyrån. Läkemedelsverket har därför på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på tydligare regelverk, och hur odling av hampa som omfattas av EU:s jordbrukspolitik kan säkerställas i Sverige.

All cannabis, förutom fibrer och frön, ska klassas som narkotika, föreslår Läkemedelsverket. 

För att få odla hampa i Sverige idag måste man odla en sort som är godkänd som industrihampa, och ansöka om gårdsstöd, skriver TT. All annan odling av hampa betraktas som narkotika­­produktion.

ANNONS

Läs vidare:

E-cigaretter innehöll narkotika

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS