Möss som i en studie fick ett proteinhämmande läkemedel levde nästan 25 procent längre och var mindre benägna att utveckla cancer. Nu frågar sig forskare om läkemedlet även kan fungera på människor.
Mest läst i kategorin
I en studie undersökte forskare hur proteinet interleukin-11, IL-11, påverkar åldrande, det skriver Fortune.
Enligt studien ökar mängden av det här proteinet när vi åldras och det kan bidra till inflammation, som är ett viktigt kännetecken för åldrande, och öka risken för kroniska tillstånd och tidigare död.
Forskare vid Duke–NUS Medical School i Singapore, Imperial College London och MRC Laboratory of Medical Sciences i London, skapade möss som inte byggde upp proteinet IL-11.
I ett annat experiment gav forskarna medelålders möss ett läkemedel som minskar uppbyggnaden av det här proteinet.
Mössen levde längre
Både mössen som skapats för att inte bygga upp proteinet och mössen som fick det proteinhämmande läkemedlet levde längre, hade bättre ämnesomsättning och muskelfunktion och var mindre sköra.
De möss som inte skapade proteinet levde i genomsnitt 24,9 procent längre än vanliga möss. Läkemedlet som hämmar IL-11 förlängde livslängden för honmöss med 25 procent och för hanmöss med 22,5 procent.
“Våra data tyder på att anti-IL-11-terapi, som har en betryggande säkerhetsprofil … är ett potentiellt översättbart tillvägagångssätt för att förlänga människors hälsa och livslängd”, konkluderar forskarna, skriver Fortune.
Senaste nytt
Försök på människor
Enligt studien har terapier som dämpar IL-11-proteinet gjorts i tidiga studier på personer med fibrotisk lungsjukdom.
Men det behövs mer forskning för att se hur ett läkemedel som hämmar IL-11 kan förlänga människors liv och i vilken utsträckning det skulle kunna implementeras i stor skala.
“Även om vårt arbete gjordes på möss, hoppas vi att dessa fynd kommer vara mycket relevanta för människors hälsa, med tanke på att vi har sett liknande effekter i studier av mänskliga celler och vävnader,” säger studieförfattaren Anissa Widjaja till BBC.
Hon är professor från Duke- NUS Medical School och säger vidare att forskningen är ett viktigt steg mot bättre förståelse av åldrande och att de, på möss, har visat en behandling som potentiellt kan förlänga hälsosamt åldrande.
Förlänger även hälsan
Det som är mest lovande med studiens resultat är att de inte bara tyder på att ett läkemedel som hämmar IL-11-proteinet kan förlänga livslängden, utan även hälsan och alltså det antal år vi lever med god hälsa.
Ilaria Bellantuono, professor i muskuloskeletalt åldrande vid University of Sheffield i Storbritannien säger att studiens data sammantaget verkar solida och att det här är ytterligare en potentiell behandling som riktar in sig på en mekanism för åldrande.
Men han menar att det fortfarande fanns problem, som exempelvis kostnaden för att tillverka sådana läkemedel: ”det är otänkbart att behandla varje 50-åring för resten av livet”, säger han till BBC.
Dick Van Dyke: Hemligheten bakom ett långt liv
Den amerikanska skådespelaren och producenten Dick Van Dyke, 98, säger att det som har hjälpt honom att leva ett långt liv är regelbunden träning.