Äldre personer i Sverige utsätts för en omfattande diskriminering inom vården – ålderismen är ett osynligt fängelse. Denna form av fördomar och brist på respekt begränsar äldres rätt till självbestämmande och delaktighet.
Mest läst i kategorin
En ny rapport från Institutet för mänskliga rättigheter (IMR) understryker hur svensk äldreomsorg misslyckas med att leva upp till internationella åtaganden om äldres personers mänskliga rättigheter, skriver tidningen Senioren.
Ålderismen normaliserar brister
I rapporten “Hemma är någon annanstans” visar IMR att ålderismen påverkar äldreomsorgen. Personer behandlas som passiva brukare snarare än självständiga individer med behov och önskemål.
Denna inställning leder till att äldre personer ofta upplever att deras inflytande över sina egna liv begränsas eller försvinner.
Kunskapen om mänskliga rättigheter är låg bland både vårdpersonal och de äldre själva, vilket minskar de äldres möjligheter till delaktighet och självbestämmande.
Det finns också en risk med ålderism inom vård; prioriteringar baseras delvis utifrån ålder och medicinsk historik. Vården av yngre personer får en helt annan prioritering och därmed bättre möjligheter.
Senaste nytt
Vården osynliggör patienter
Rapporten pekar också på att patienters behov ofta begränsas till grundläggande vårdinsatser som mat, hygien och trygghet.
Delaktighet, rehabilitering samt fysisk och mental utveckling prioriteras sällan, vilket osynliggör deras identitet och potential.
Vården som håller patienter vid liv, men som ofta missar själsliga behov är således otillräcklig.
Möjliga förbättringar
Rapporten tar upp flera förslag för att stärka äldre personers rättigheter. Bland förslagen är avskaffning av den diskriminerande 66-årsgränsen för att få personlig assistans viktig.
Socialtjänstlagen bör också anpassas för att bättre rimma med Sveriges internationella åtaganden för mänskliga rättigheter. Ett annat viktigt förslag är att stärka äldres delaktighet och inkludering i samhället.
Paradigmskifte behövs
Fredrik Malmberg, direktör för IMR, understryker att åtgärder mot ålderism är avgörande för att förändra äldreomsorgen i grunden.
Han menar vidare att det krävs ett paradigmskifte där äldre personer inte bara ses som brukare utan som individer med fullständiga rättigheter.
Vägen framåt
För att motverka den här formen av ålderism krävs omfattande reformer, både på politisk nivå och inom vården.
Genom att sätta självbestämmande i fokus kan vi skapa en omsorg där alla, oavsett ålder, behandlas med värdighet och respekt.
Läs också:
Åldersdiskrimineringen i vården en fara för äldre
Rapport från Äldreriksdagen: “Ålderism ovärdigt en demokrati”
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55