News55

Lyckoprofessorn: Bättre skratta först än sist

lycka
Lyckoprofessorn, tillika ekonomiprofessorn Micael Dahlen funderar om det inte är dags att tänka om kring IQ – om det gör oss lyckligare. (Foto: Claudio Bresciani / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Micael Dahlen funderar över om det inte är dags att tänka om kring intelligens – om det gör oss lyckligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dahlen, som är både professor i ekonomi och lycka, ventilerar sina tankar om intelligens och välmående i en krönika på Ica-kuriren.

“Om intelligens, som vi tänkt på den fram till nu, gör oss mindre lyckliga och skapar problem, behöver vi kanske tänka om kring intelligens”, skriver han.

Högre IQ = lägre lyckokänsla

Han konstaterar att det är “väldokumenterat” att högre genomsnittlig IQ har samband med lägre genomsnittlig lycka, samtidigt som fler människor i dag än tidigare kämpar med att må bättre själsligt.

Intelligens ska som utgångspunkt vara en problemlösare som ser möjligheter, men om det förorsakar grubblerier behöver vi kanske nyansera sättet att se på intelligens, menar lyckoprofessorn i sin kolumn.

“Eller så vill jag bara ge mig själv en anledning att frossa i ordvitsar, barnsligt lättroad som jag är. Jag har i alla fall ett skämt om medicin som är rena lyckopillret”, berättar han.

Läs mer på Ica-kuriren.

Läs även: Så blir du lyckligare och får bättre hälsa News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS