News55

Så blir du lyckligare och får bättre hälsa

Lycklig kvinna
Mår du bra fattar du lättare rätt beslut som är bra för dig och din närmaste omgivning. Vardaglig lycka spiller det över i ett kroppsligt välmående och en sund mental balans. (Foto: Maria Orlova / Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

I en ny undersökning har det visat sig att var fjärde svensk inte är nöjd med sitt liv och tycker att tillvaron känns meninglös. Det går dock att vända sådana situationer genom att hitta meningsfulla saker – därmed kan livet förlängas flera år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När var fjärde svensk inte är nöjd med sitt liv och tycker att tillvaron är meninglös innebär det att psykisk ohälsa blivit lite av ett samhällsproblem.

“Det är många som tycker att livet känns innehållslöst och tomt. En rimlig förklaring är att vi kunnat förlita oss på religion och kloka råd från äldre generationer, men kommit bort från sånt. I dagens Sverige förväntas vi hitta våra egna svar utan någon egentlig vägledning, vilket kan vara tufft”, berättar psykologen Siri Helle för MåBra

Existentiell hälsa

Sammanfattningsvis kan man konstatera att vi blivit vår egen lyckas smed och att lycka blivit ett existentiellt riktmärke som kan vara lika flyktigt som svårtfångat, vilket ibland skapar obalans och stress. Man kan tala om existentiell hälsa snarare än något annat.

Vad är då existentiell hälsa?

Existentiell hälsa handlar om förmågan att ta hand om sig själv och ta till vara möjligheter och viktiga saker som korsar livets väg; vänskaper och relationer, förverkliga drömmar och mål, lösa svårigheter och konflikter samt leva livet så gott det går. Mår man bra med sig själv blir det lättare skapa sin egen lycka och fatta besluten som leder dit.

ANNONS

Hitta dig själv och det du brinner för

Det finns mycket man kan göra för att förstärka sitt existentiella hmående. Siri Helle föreslår att om man känner sig osäker kan det vara bra att öva sig i självreflektion som kan öka självinsikten.

ANNONS

“Det handlar om att hitta något man brinner för. Det är inte lätt när man fastnar framför skärmen eller på jobbet, men att faktiskt hitta de där sakerna som man tycker känns meningfullt har stor betydelse”, berättar Siri Helle vidare. 

Forskning visar att människor som känner mening med livet och vardagen, kan leva sju år längre. Det finns dock inga konkreta bevis att lägga fram.

Känner du igen dig? Kanske dags att ta tag i ditt liv om:

Du skäms över att du mår dåligt trots att du har det ganska bra materiellt

Beslut, livsval och existentiella funderingar skapar ångest

Du fortsätter i samma hjulspår trots att du vill ändra ditt liv

Du har känsla av maktlöshet och har tappat kontroll över din vardag

Läs mer:

ANNONS

6 effektiva sätt att förbättra din mentala hälsa

Mardrömmar? Kan vara tecken på sjukdom

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS