News55

Maten som minskar din uppblåsta mage

Citronvatten, det kan hjälpa till att minska uppblåst mage, men det finns mycket mer som kan hjälpa
Citronvatten kan hjälpa till att minska uppblåst mage, men det finns mycket mer som kan hjälpa. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Det är jobbigt när magen känns uppblåst och spänd, det kan orsakas av gaser eller vätska men det finns mat som kan minska symtomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsmedel som innehåller mycket kalium bidrar till att minska uppblåsthet, det skriver Microsoft.

Kalium mot vätskeansamling

Sötpotatis är bra på att motverka uppblåsthet framkallad av natrium, salt, på grund av att den innehåller mycket kalium.

Tomater innehåller också mycket kalium och bidrar till att rensa bort salt som leder till uppblåsthet.

Även melon innehåller mycket kalium som motverkar uppblåsthet.

Likaså är Kiwi bra för matsmältningssystemet tack vara sina höga nivåer av kalium, enligt en studie kan kiwi hjälpa till att förbättra tarmfunktionen hos personer med IBS.

Banan innehåller mättande fibrer och kalium, så även denna frukt kan hjälpa till att minska vätskeansamling och skölja ut salt ur kroppen.

Sparris är ytterligare en växt som innehåller mycket kalium och hjälper till att bli av med onödig vätska.

ANNONS
ANNONS

Vatten

Vatten hjälper till att skölja ut överflödigt salt ur kroppen och citron lugnar matsmältningssystemet, därför är citronvatten perfekt för att bli av med uppsvälld mage.

Selleri innehåller mycket vatten och hjälper kroppen att skölja ut överflödig vätska, något som kan få magen att bli plattare.

Gurka är naturligt också vätskedrivande och kan därför hjälpa till att få bort överflödigt vatten, dessutom innehåller den få kalorier.

Även zucchini innehåller väldigt få kalorier och mycket vatten och är därför ett bra val för den som vill ha plattare mage.

Vattenmelon innehåller massor av vatten och hjälper dig att hålla en god vätskebalans och du kan äta den utan att riskera uppblåsthet.

Aubergine har lågt natriuminnehåll och högt vatteninnehåll och är bra mot uppblåsthet.

Antiinflammatoriskt

ANNONS

Grönt te har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att motverka uppsvälldhet.

Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper som både motverkar förstoppning och uppblåsthet.

Ananas innehåller ett enzym kallat bromelain och har i flera århundraden använts för att minska inflammation och behandla matsmältningsbesvär, den är ett bra sätt att bli av med uppblåsthet.

Fibrer och kolhydrater

Kronärtskockor är fyllda med fibrer, en kronärtskocka innehåller nästan 30 procent av det rekommenderade dagsintaget, varför de är fenomenala för matsmältningssystemet.

Äpplen är bra för magen och kan motverka uppblåsthet, enligt en studie kan ett äpple innan maten göra att du äter mindre tack vare sina mättande fibrer.

Brunt ris innehåller komplexa, eller långsamma, kolhydrater som det tar lång tid att smälta, det hjälper dig att hålla dig mätt länge och känna dig mindre uppblåst.

Linser innehåller protein, fibrer och komplexa kolhydrater och kan, trots att de är bra för att trimma magen, göra att en del blir gasiga, om du steker dem lite blir de lättare att smälta.

ANNONS

Fiberrikt fullkornsbröd stabiliserar blodsockernivåerna och håller dig mätt länge.

Mörk choklad med minst 70 procent kakao kan bidra till att platta ut magen på grund av sitt höga fiberinnehåll, ät dock inte mer än en eller två rutor om dagen.

Bakterier och fett

Kimchi görs av mjölksyrade grönsaker och den här fermenterade koreanska sidorätt innehåller probiotika som hjälper goda, matsmältningsläkande tarmbakterier.

Probiotisk yoghurt innehåller en massa godabakterier som främjar tarmhälsan och hjälper till att minska uppblåsthet och gaser.

Olivolja innehåller en kemikalie kallad oljesyra som hjälper till att bryta ned fett i kroppen, därför kan den hjälpa till att minska magfettet.

Avokado innehåller en massa enkelomättat fett och är en bra källa till antioxidanter och kalium, som reducerar uppblåsthet.

Protein och näring

ANNONS

Mandlar innehåller en massa protein och är därför ett riktigt bra mellanmål, ät dock inte mer än cirka 30 gram.

Mynta kan bidra till att förbättra matsmältningen efter en måltid, drick varmt te på mynta när du har matsmältningsbesvär eller uppblåst mage.

Bladgrönsaker som grönkål, sallad och spenat innehåller viktiga näringsämnen och hjälper mot uppblåsthet.

IBS

Observera att för den som lider av uppblåst mage på grund av IBS är det inte säkert att alla råd som Microsoft ger är bra, exempelvis kan många med IBS få uppblåst mage av bland annat äpple, vattenmelon, gröna bananer, avokado, kronärtskocka, aubergine, linser, yoghurt, med mera.

Källa: Maghälsa

Därför får du IBS

Många är drabbade av IBS men diagnosen kan vara svår att definiera då det är flera gemensamma symtomdrag man bör ha. Nu berättar professorn om fyra teorier till att du drabbas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS