News55

Meningslöst jobb skadar din hälsa

Uttråkad kvinna
Den inre stressen som uppstår när man inte kan förändra sin situation är lika skadlig som den stress som uppstår av yttre faktorer. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Om du upplever överdriven stress på jobbet och i vardagen kan drömmen hägna om att inget göra. Men väl där blir du snabbt uttråkad och understimulerad. Det dra ner den mentala hälsan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boreout är ett begrepp som främst används i arbetslivet och beskriver situationer där en person har för få eller för meningslösa arbetsuppgifter. Detta leder till en känsla av tristess, vilket är mycket vanligare än många tror, repporterar MåBra.

Att ständigt vara uttråkad på jobbet kan resultera i både utmattning och försämrad hälsa, enligt en ny finsk studie.

För låga krav och begränsad kontroll

En person som drabbas av boreout har ofta för låga krav i arbetet och små möjligheter att påverka sin situation.

Det är motsatsen till “burnout”, där personen har för höga krav och känner sig överväldigad. Töres Theorell, en expert inom stressforskning, förklarar att boreout kan leda till att man slutar utveckla sin kompetens, vilket kan innebära att man till och med tappar den.

Denna känsla av passivitet kan också orsaka dålig självkänsla och skam över att inte göra någon nytta.

Skaffa dig meningsfulla aktiviteter
En meningsfull fritid är också viktig för att kompensera för tristess på jobbet. (Foto: Pexels)
ANNONS

Boreout: Samma symtom som utmattning

ANNONS

Den inre stressen som uppstår när man inte kan förändra sin situation är lika skadlig som den stress som uppstår av yttre faktorer. Symptomen för boreout liknar dem vid utmattningssyndrom, trötthet, värk, hjärtklappning och koncentrationsproblem.

Det finna också en risk för depression om man hamnar i det känslotillståndet. Enligt Theorell kan en deprimerad person producera för mycket kortisol, vilket kan påverka minnet, koncentrationen och immunförsvaret negativt. Dessutom ökar risken för övervikt, typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Theorell betonar vikten av att släppa skammen och prata om situationen med kollegor, chefer eller fackliga representanter för att få hjälp.

Hitta meningsfulla aktiviteter

En meningsfull fritid är också viktig för att kompensera för tristess på jobbet. Theorell rekommenderar aktiviteter som ger positiv energi, exempelvis sång, konst eller dans. Detta kan minska risken för depression eller liknande tillstånd.

Boreout kan även påverka privatlivet. Man kan tappa intresset för omvärlden, bli trött och sluta ta hand om sig själv, vilket leder till sämre självkänsla och en negativ spiral.

Det är därför viktigt att komma ur den onda cirkel och försöka öppna för ett socialt liv där du kan träffa andra människor, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Pension och boreout

ANNONS

En annan vanlig riskfaktor för boreout är pensionering. Theorell menar att personer som identifierat sig starkt med sitt arbete och inte hittar nya meningsfulla sysselsättningar kan uppleva stor tristess när de slutat arbeta.

Om man inte har några fritidsintressen eller tror att man är för gammal för att prova nya saker kan man lätt hamna i en situation där man känner sig överflödig och understimulerad.

Läs också:

Här är psykologens fem tips mot depression i vår

Här mår 4 av 5 dåligt på jobbet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS