News55

Mikroplast i penisar, testiklar och sperma

En massa plastskräp. All plast vi använder kontaminerar vår värld. Mycket av plasten bryts ned till mikroplast och kontaminerar våra kroppar, nu har den hittats i penisar, testiklar och sperma
All plast vi använder kontaminerar vår värld. Mycket av plasten bryts ned till mikroplast och kontaminerar våra kroppar, nu har den hittats i penisar, testiklar och sperma. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Mikroplast har upptäckts i penisar, något som kanske kan orsaka erektil dysfunktion. Mikroplast har också nyligen hittats i testiklar och sperma. Forskare undrar om det kan påverka fertiliteten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år dumpas miljontals ton plastavfall i miljön, mycket av plasten bryts ner till mikroplast, som nu har förorenat hela vår planet, de finns på toppen av Mount Everest och i de djupaste haven, det skriver The Guardian.

Människor får i sig mikroplast genom mat, dryck och genom luften vi andas, de små, minimala partiklarna har upptäckts i människors blod.

Mikroplaster har nu även för första gången upptäckts i penisar, vilket väcker frågor om en potentiell roll i erektil dysfunktion.

Kan orsaka inflammation

Mikroplastontamineringen av våra kroppar verkar vara utbredd, forskare hittar dessa partiklar var de än letar. 

Ännu är inte effekten på vår hälsa känd, men i laboratorietester har mikroplaster visat sig orsaka skador på mänskliga celler.

De små plastpartiklarna kan orsaka inflammation i vävnaden, även kemikalier i plasten kan orsaka skada. 

Läkare har funnit en avsevärt ökad risk för stroke och död orsakad av hjärtinfarkt hos personer vars artärer var kontaminerade med mikroplast.

ANNONS
ANNONS

Studien på penisar

I en studie bedömde forskare vävnad från fem mäns penisar i samband med att männen genomgick en operation relaterad till deras erektila dysfunktion.

I fyra fall hittade forskarna mikroplaster, de vanligaste var PET och polypropen, som båda används i mat- och dryckesförpackningar samt i andra vardagliga föremål.

Forskarna tror att penisen kan vara särskilt känslig för kontaminering med mikroplaster på grund av det höga blodflödet under erektionen. 

Ett svampigt organ

“Penisen är ett vaskulärt, svampigt organ så det är definitivt sårbart. Under en erektion pumpas en femtedel av blodvolymen i hela kroppen till penis”, säger Ranjith Ramasamy till The Guardian.

Han ledde den nya forskningen vid University of Miami i USA och tillägger att för att en erektion ska fungera behöver du bra hormoner, nerver, blodtillförsel och bra glatt muskelvävnad.

“Vi fann att mikroplast fanns i penisens glatta muskulatur. Allt vi vet är att de inte ska vara där, och vi misstänker att det kan leda till dysfunktion i glatta muskler”, säger han till The Guardian.

ANNONS

Kan påverka fertiliteten

I decennier har antalet spermier hos män sjunkit och 40 procent av de låga värdena kan fortfarande inte helt förklaras.

Nyligen upptäcktes mikroplast i testiklar och sperma och experter menar att det absolut är nödvändigt att forska mer om den potentiella skada mikroplaster kan ha på vår reproduktion.

Ranjith Ramasamy anser att det är brådskande med mer forskning för att fastställa mikroplasternas potentiella roll i erektil dysfunktion och manlig infertilitet. 

Ny studie: I detta organet hittades mikroplast

En färsk studie visar att man för första gången har hittat mikroplast i organ på levande människor. Det rapporterar SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS