News55

Ny upptäckt förändrar förståelsen av Alzheimers

Bilder av friska och Alzheimersjuka hjärnor. Forskare har funnit två tydliga faser under Alzheimer sjukdom och i den första skadas hjärnan innan symtom uppstår och de kännetecknande proteinansamlingarna syns
Forskare har funnit två tydliga faser under Alzheimer sjukdom och i den första skadas hjärnan innan symtom uppstår och de kännetecknande proteinansamlingarna syns. (Foto: TT/AP/Evan Vucci)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Alzheimers sjukdom verkar skada hjärnan i två stadier och det första “tysta” stadiet skadar hjärnan innan symtom på börjar märkas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimers är den vanligaste formen av demens, sjukdomen drabbar de hjärnregioner som involverar våra tankar, vårt minne och vårt språk, det skriver Newsweek.

Sjukdomen förknippas med att onormala proteiner byggs upp runt hjärncellerna och den här ansamlingen har antagits ske i sjukdomens tidiga stadium.

Fann två faser

Nu visar dock ny forskning att den här proteinansamlingen inträffar senare i sjukdomen än vi tidigare trott.

Forskare vid amerikanska Allen Institute of Brain Science i Seattle och University of Washington har med hjälp av verktyg för kartläggning av hjärnan analyserat 84 avlidna donatorers hjärnor.

Donatorerna hade alla olika stadier av kognitiv nedgång och forskarna fann två tydliga faser under sjukdomens progression.

Den första fasen kännetecknas av ökad inflammation och förlust av tre viktiga typer av hjärnceller.

Den andra kännetecknas av en distinkt uppbyggnad av onormala proteiner och den förlust av hjärnceller som ses hos Alzheimerspatienter.

ANNONS

Förändrar förståelsen

“En av utmaningarna med att diagnostisera och behandla Alzheimers är att mycket av skadorna på hjärnan inträffar långt innan symtomen uppstår. Förmågan att upptäcka dessa tidiga förändringar innebär att vi för första gången kan se vad som händer med en persons hjärna under de tidigaste perioderna av sjukdomen”, säger Richard Hodes i ett pressmeddelande.

Han är chef för National Institutes of Healths National Institute on Aging och en av studiens medförfattare.

“Resultaten förändrar i grunden forskarnas förståelse av hur Alzheimers skadar hjärnan och kommer att styra utvecklingen av nya behandlingar för denna förödande sjukdom”, fortsätter han i pressmeddelandet.

AI kan förutse Alzheimers sjukdom

Forskare har utvecklat ett AI-program som med nästan 80 procents säkerhet kan förutsäga om personer med lätt kognitiv nedsättning kommer utveckla Alzheimers sjukdom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS