News55

Oktober – bästa tiden för nyårslöften?

En kvinna kastar upp höstlöv. Oktober kan vara den bästa tiden för nyårslöften, det tror i alla fall två psykologer
Oktober kan vara den bästa tiden för nyårslöften, det tror i alla fall två psykologer. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Vid årets slut brukar många fundera på årliga mål och ge nyårslöften, men det är få som lyckas hålla dem och det kan bero på timingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den så kallade Oktoberteorin föddes på Tik Tok 2023 men blev nyligen viral, enligt den är människor mer motiverade att sätta upp mål och nå dem nu än vid nyår, det skriver Business Insider.

Mer hanterbart i oktober

Patricia Dixon är legitimerad klinisk psykolog och runt oktober får hon alltid fler klienter, för terapi kan sammanfalla med att människor vill göra stora förändringar.

Kiki Ramsey är psykolog och ledarcoach, just i oktober varje år brukar hon träffa sina företagsvänner för en mini-retreat där de att reflekterar över året och sätter upp mål som gör att det avslutas starkt.

Nyårslöften kan vara svåra att hålla på grund av att att tanken på att behålla en ny vana under ett helt år kan vara skrämmande, att i stället börja i oktober, när det bara är tre månader kvar på året, kan kännas mer hanterbart.

ANNONS

Årstidens förändring kan inspirera

Att på hösten se löven ändra färg och känna att temperaturen sjunken kan enligt Kiki Ramsey inspirera till inre förändring.

Hon menar att människor dessutom kan känna sig mer optimistiska och redo att sätta upp karriärmål i oktober när vädret är svalt och flera helgdagar väntar, än mitt i vintern vid nyår.

ANNONS

Semestern kan också inspirera människor till eftertanke och det kan få människor att tänka på att göra förändringar.

För att få ut så mycket som möjligt av hösten föreslår Patricia Dixon att inte fästa sig för mycket vid att ha en deadline i slutet av året utan använda det mer som en riktlinje.

Hon menar att du kan tänka att det är dags att börja nu och att det landar där det landar, hon tycker även att du ska fira alla framsteg vartefter för att motivera dig att fortsätta.

Experternas tips: Så håller du nyårslöftet

Äta bättre, dricka mindre och träna mer? Är du en av dem som har stora planer på ett bättre liv 2024? Här är experternas tips på hur du optimerar chansen att lyckas med nyårslöftena.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS