News55

Olivolja kan vara mirakelmedicin mot demens

Olivolja - mirakelmedicin mot demens?
Olivolja - undersökningar visar att det kan vara mirakelmedicin mot demens. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Olivolja verkar vara en duglig mirakelmedicin mot demens och tidigt åldrande. En halv matsked om dagen kan räcka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hälsosamt leverne kommer allt oftare upp på tapeten som en huvudsaklig förklaring till ett sundare och längre liv. Terminologin hälsosam innehåller mycket olika aspekter, vilket bidragit till mångfalden studier som gjorts.

De förser oss med viktig information att bygga vidare på. En forskargrupp från Harvard University har nyligen släppt en gedigen studie över sunda kostvanor.

De fann bland annat att olivolja kan ha en robust inverkan på hälsans mekanismer och motverka demens. En viktig nyhet som kan komma att påverka äldre personers diet i framtiden.

“Vår studie förstärker riktlinjer för kost som rekommenderas – vegetabiliska oljor såsom olivolja är inte bara bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar – det är även bra för att hjärnan ska må bra,” berättade Anne-Julie Tessier i ett pressmeddelande förra året. Hon har varit med och skrivit rapporten.

Olivoljan har viktiga egenskaper

Enligt Anne-Julie Tessier kan olivoljan innehåller viktiga antioxidanter som är viktiga för hjärnsubstansen och dess verksamhet genom att förbättra kardiovaskulär hälsa. Det är ett viktigt faktum som nämndes i pressmeddelandet.

Bland de 92 383 deltagarna i studien, visade det sig att olivolja var en direkt bidragande faktor till allmän hälsoförbättring, och framför allt i syfta att förebygga demens.

ANNONS

Medelhavskost starkt rekommenderat

ANNONS

Enligt Läkartidningen är bidrar nötter och olivolja till bättre skydd mot kardiovaskulära sjukdomar än en traditionell fettsnål kost.

Tvärtom, ger ökat fettintag genom extra nötter eller olivolja ett bättre skydd än en generell neddragning på fetter. Det ska förstås röra sig om hälsosamma, omättade fetter som kroppen kan tillgodogöra sig på ett effektivt sätt.

En spansk studie som publicerades i publicerats i New England Journal of Medicine befäster teorierna som forskarteamet vid Harvard presenterat.

Forskarnas slutsats i den spanska studien bygger på att en medelhavskost med mer nötter eller olivolja är betydligt hälsosammare än en konventionell kost med låga fetthalter.

Medelhavskosten innehåller fler näringsämnen och det är därmed viktigt med ett holistiskt förhållningssätt i hälsofrågor som berör kost.

Läs också:

Olivolja minskar risken att dö av demens

Kosten du ska äta för att maxa din hälsa

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS