News55

Personlig back-up: Evigt liv i moln?

Ray Kurzweil
Oslo 20171016. Fremtidsforsker hos Google, Ray Kurzweil holder foredrag på Aftenposten A Tech konferanse på Den norske opera. (Foto: Terje Pedersen / NTB/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 29 juni 2024

Det är fascinerande vad snabbt utvecklingen går framåt. Den kommer att accellerera för varje år, och för varje ny innovation inom medicinsk vetenskap. AI är redan ett oersättligt verktyg inom utveckling av läkemedel såväl sömninnovation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ray Kurzweil, författare och uppfinnare på Google sedan 2012 har gjort uppfinningar och startat företag inom områden som talsyntes, maskinlärning och talförståelse.  Enligt honom är informationsteknologi i förstadiet till en explosionsartat utveckling.

AI – artificiella modeller i stället för kliniska studier

Enligt Kurzweil kommer AI att bli allt viktigare för innovationsteknologi och framställning av nya läkemedel. I slutet av 2020-talet kommer biologiska simulatorer att vara tillräckligt avancerade för att generera information på timmar som motsvarar år av kliniska studier.  

Det kommer förstås inte bara att vara lätt utan innebära många utmaningar och svåra politiska beslut. Tekniken kommer dock att övervinna allt – även svåra beslut.

ANNONS

Nanorobotar kommer att kontrollera vårt immunsystem

Om utvecklingen följer den väg Kurzweil förespråkar kommer vi att stå inför vad han kallar den tredje bron till radikal livsförlängning: medicinska nanorobotar. Denna uppfinning kommer att utvidga immunförsvaret avsevärt. 

Nanorobotar kommer inte bara att programmeras för att förstöra alla typer av patogener utan kunna behandla metabola sjukdomar och övervaka blodtillförseln genom att öka eller minska ämnen, hormoner, näringsämnen, syre, koldioxid och toxiner. 

På så sätt blir nanorobotarna en förstärkning av kroppsorgans funktioner och kanske till och med kan ersätta dem. 

ANNONS

När vi väl har backat upp oss själva, hur skulle vi kunna dö?
När vi väl har backat upp oss själva, hur skulle vi kunna dö? Molnet har redan många säkerhetskopior. Att förstöra alla kopior av sig själv kan vara närapå omöjligt. (Foto: Pixabay)

Vi kommer att kunna göra back-uper av oss själva

Den fjärde bron till radikal livsförlängning kommer att vara förmågan att backa upp vilka vi är, precis som vi gör med digital information. 

När vi utökar vår biologiska neocortex med realistiska (om än mycket snabbare) modeller av neocortex i molnet, kommer vårt tänkande att bli en hybrid av det biologiska tänkande vi är vana vid idag. Vi kan alltså bli mycket smartare.

Neocortex är den yttersta delen av hjärnbarken i hjärnan och består av sex lager neuroner som löper längs med hjärnans yta. Det är i denna del av hjärnan som högre utvecklade beteenden och kognitiva förmågor sitter.

Står vi inför ett etiskt dilemma?

ANNONS

Kurzweil tror den digitala kopian av oss kommer att expandera och i slutändan dominera. Den kommer att bli tillräckligt kraftfull för att helt förstå, modellera om och simulera den biologiska versionen, vilket gör det möjligt för oss att backa upp allt vårt tänkande.

Kan det rent av bli ett etiskt dilemma om den digitala versionen av människan kommer att stå över den biologiska versionen?

När vi väl har backat upp oss själva, hur skulle vi kunna dö? Molnet har redan många säkerhetskopior. Att förstöra alla kopior av sig själv kan vara närapå omöjligt.

Vill du också leva längre?

För de som vill förlänga sina liv i dag har företaget Generation Lab utvecklat ett program som omfattar tre steg:

SystemAge-testet: Ett blodprov som mäter hur snabbt man åldras genom att analysera 19 viktiga kroppsorgan för att fastställa den biologiska klockan som avslöjar sanningen.

Handlingsplaner & analyser av kroppsfunktioner. Man får en läkarkontakt som granskar provresultaten och sedan föreslår olika behandlingsprogram

Uppföljning och ny provtagning.

ANNONS

Läs också:

Förlänga livet – ny religion eller lukrativ affärsidé?

Så tänker han förlänga människolivet minst 10 år

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS