News55

Pollen i hemmet? Så slipper du mardrömmen

Pollenallergi
Pollenallergi orsakas av en allergisk reaktion mot proteiner som finns i pollen från vissa typer av träd och växter. (Foto: Gorm Kallestad / NTB/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 24 juli 2024

Pollen finns överallt, och är man inte känslig märks det inte. Men för en pollenallergiker kan våren och sommaren bli mardrömslik. Här är sju praktiska tips på hur du kan minska pollen i hemmet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Astma- och allergiförbundet är var femte person allergisk mot björkpollen. De vanligaste symtomen är nysningar, snuva, astma, klåda i ögonen och halsen, hosta och trötthet.

Nu kan dock allergiker glädjas: Ett vaccin mot pollenallergi finns nu tillgängligt. Metoden allergen immunterapi (AIT) är en vaccinbehandling i tablettform mot gräs- och björkpollen samt kvalster och ges under tre års tid. Liksom vanligt vaccin, tar man små doser av allergenet för att bygga upp en immunitet mot pollen.

Ett viktigt sätt att lindra pollenallergi är att försöka hålla hemmet så fritt som möjligt från pollen. Här ger redaktionen några enkla, men effektiva tips.

Bi med pollen
Ett bi täckt med pollen vilar på knoppen av en hibiskusbuske i en trädgård i Frankfurt. i Frankfurt, Tyskland, måndagen den 25 juli 2022.
(Foto: Frank Rumpenhorst/dpa via AP/TT)

Begränsa ventilationen för att minska pollen inomhus

Varma sommardagar vill man helst ha fönster och dörrar öppna, men för pollenallergiker blir det bara jobbigt. Man får i stället kompensera det med air conditioning.

Koncentrationen av pollen är som högst mitt på dagen, så vädra istället under nattetid då pollenhalterna sjunker. Regniga dagar kan man också vädra ut, utan att få in några miljoner pollen, tipsar Hemmets Journal.

ANNONS

Byt kläder efter utomhusvistelse

ANNONS

Utomhus fastnar pollen i hår och kläder. Skilj mellan inne- och utomhuskläder för att inte dra in några miljoner pollen varje gång du går in från att ha varit ute.

Ta snabbduschar

Pollen fastnar inte bara i kläder utan även i håret. En snabb dusch, särskilt innan läggdags, är bästa sättet att hålla pollen borta från sängen.

Håll pollen borta från sovrummet

Håll gärna sovrumsdörren stängd under dagen för att stänga ute så mycket pollenpartiklar som möjligt. Dammsug sovrummet ofta och använd gärna en luftrenare någon timme innan sängdags.

På så sätt hålls sovrummet rent och fräscht.

Pollen
STOCKHOLM 20220506 Björkkvist med pollen. Björkhängen. (Foto: Janerik Henriksson / TT )

Tvätta sängkläder ofta

ANNONS

Tvätta sängkläder och andra textilier regelbundet under pollensäsongen. Detta hjälper till att få bort pollen som kan ha fastnat i tyger.

Torka inte tvätten utomhus

Att hänga tvätten utomhus är praktiskt och kläderna torkar på ett huj. För en pollenallergiker är det inte speciellt bra. Bättre att torka kläder inomhus.

Städa regelbundet

Under pollensäsongen är det viktigt att städa och hålla rent lite oftare. Tänk speciellt på att dammsuga och dammtorka.

Tvätta även golvmoppar och trasor i 60 grader innan nästa städning för att vara helt säker på att ditt hem blir pollenfritt.

Läs också:

Nu kan fler få vaccin mot pollenallergi

ANNONS

Pollensäsongen kommer tidigare och varar längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS