News55

Professor: Sola mer – slipp dödlig hjärtsjukdom

Man ska undvika överdrivet solande
Solen är livsviktig eftersom vi behöver vitamin D. Det är viktigt att få lagom doser med solljus med man ska undvika överdrivet solande. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Professor konstaterar att en stor del av befolkningen troligen borde vistas mer ute i solen för att minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie vid Uppsala universitet fann samtidigt att en patientgrupp med förstadium till malignt melanom hade lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med snittbefolkningen trots ökad risk att insjukna i hudcancer, skriver tidningen Må Bra.

En annan bidragande överlevnadsfaktor kan också vara att den här patientgruppen i regel uppsöker läkare oftare och därmed ökar förstås chanserna till överlevnad om man upptäcker cancern i tid.

Socioekonomiska faktorer

Cancerforskaren Ylva Naeser, som var med och utförde studien, tror att hälsosambandet inte behöver handla om solande. Det kan mycket väl vara betingat med socioekonomiska faktorer.

De som har utbildning och välbetalda jobb har möjligheter som inte andra grupper kanske har, till exempelvis att kunna resa utomlands.

“Man har kanske sin segelbåt, har råd att resa längre söderut, och bor i villa med trädgård så man tillbringar mer fritid utomhus. Då ökar ju riskfaktorerna för hudcancer på grund av soltimmarna, men samtidigt är ju en aktiv livsstil med mycket tid utomhus också bra för den generella hälsan, och en trygg ekonomi gör det förstås lättare att göra andra bra hälsoval”, berättar hon för Må Bra.

Det största riskbeteendet för melanom är när kontorsmänniskor
Det största riskbeteendet för melanom är när kontorsmänniskor plötsligt åker långt söderut och plötsligt solar överdrivet, enligt Pelle Lindqvist. (Foto: Pexels)
ANNONS

Många solar för lite

ANNONS

Pelle Lindqvist, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet och Södersjukhuset, vill i stället lyfta fram undersolandet som ett större hälsoproblem. En stor del av befolkningen borde troligtvis vara ute i solen mera, inte minst för att minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

“Det största riskbeteendet för melanom är när kontorsmänniskor plötsligt åker långt söderut, smörjer sig med solkräm och solar nonstop i en vecka”, konstaterar han.

Pelle Lindqvist betonar samtidigt att människor med utomhusjobb vänjer sig vid solen på ett helt annat sätt och de har en lägre risk att utveckla malignt melanom.

Han rekommenderar korta stunder ute i solen dagligen; man kan ta lunchkaffet utomhus. Därmed får man daglig tillförsel av D-vitamin samtidigt som man exponerar huden för en hälsosam dos solljus när man undviker att bränna sig.

Solljus sänker blodtrycket

Det har visat sig att när man vistas lagom mycket i solen, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

“D-vitaminbristen är sannolikt en markör på att de har ­varit för lite ute i solen, men vad vi tror, och vad en skotsk hudläkare visat på, är att när man ­solar så frigörs det kväveoxid från ­huden, som i sig verkar kärlvidgande. Det gör att blodtrycket sjunker när man solar”, berättar Pelle Lindqvist vidare.

Så här kan du minska risken för hudcancer:

ANNONS

Undvik att översola och bränna dig

Var extra försiktig ­utomlands

Uppdatera din ­solgarderob

Kolla upp fläckar regelbundet

Läs också:

Så gör du ett enkelt test mot hudcancer

Svenskt AI-verktyg hittar nästan alla melanom

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS