Att undvika alkohol helt är inte nödvändigt för att leva ett långt och friskt liv, tvärtom kan ett glas vin till maten vara hälsosamt. Det menar Fredrik Nyström, professor i internmedicin, som ifrågasätter flera av de råd som ges av svenska myndigheter.


Mest läst i kategorin
Fredrik Nyström är professor i internmedicin vid Linköpings universitet och verksam som överläkare. I sin nya bok, ”Lighten the load on your shoulders!”, lyfter han fram att alkohol i måttliga mängder kan ha hälsofördelar.
“Att dricka vin till maten är inte hälsofarligt. Jag har publicerat studier som visar att det sänker både blodsocker och kolesterol när det tas till mat framförallt”, säger Nyström till Aftonbladet.
Alkohol i medelhavsdieten
Nyström hänvisar till den stora spanska Predimed-studien, där man såg att medelhavskost kunde minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. I studien drack deltagarna även vin till maten.
Han menar att även om just den typen av mat är bra, går det inte att utesluta att vinet kan ha något med de positiva hälsoeffekterna att göra.
Senaste nytt
Måttliga mängder alkohol är ofarligt
Fredrik Nyström anser att det finns överdriven rädsla kring måttligt alkoholintag. Han menar att även om vissa studier visar samband mellan alkohol och cancer, är det inte bevis för att måttliga mängder är farliga.
“Den kopplingen såg man inte i Predimed-studien, så det är bara statistiska samband som kan bero på annat än alkoholen i livsstilen”.
Kroppen kan bryta ner alkohol
Han lyfter även att kroppen faktiskt kan bryta ner alkohol. Och att vin till maten inte bara är ofarligt utan kan vara hälsofrämjande.
“Det är klart att det inte är bra att dricka stora mängder, men vin till maten hävdar jag kan vara hälsofrämjande. Vi är många professorer i internmedicin med den åsikten och kunskapen, men det är bara jag, nästan, som vågar stå för det”. säger han till Aftonbladet.
Vad räknas som riskbruk?
Socialstyrelsens rekommendationer säger att 10 standardglas i veckan eller mer ett riskbruk. Även fyra standardglas vid samma tillfälle anses vara ett riskbruk. Med ett standardglas menas 33 cl starköl eller 12–15 centiliter vin.
Kritik mot forskningsunderlaget
Enligt professor Fredrik Nyström grundar sig många av Socialstyrelsens hälsoråd på observationsstudier, där sambanden som hittas ofta kan bero på andra faktorer än just kost och livsstil.
“Även om jag skulle bli helnykterist, motionera varje dag och äta grönsaker finns det heller ingen forskning som visar att den förändringen påverkar just mitt liv och får mig att leva längre.” säger han till Aftonbladet.
Han anser att det viktigaste är att människor mår bra i vardagen och att de inte ska känna skam för att inte leva upp till höga ideal.
Alkohol – ett omstritt ämne
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, håller inte med Nyström. Han understryker i Aftonbladet att de nationella riktlinjerna bygger på den samlade forskningen, inte enskilda studier.
“De flesta forskare anser nu att det inte finns någon konsumtion som är ofarlig”, säger han. Och att “alkohol ökar risken för cancer, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke redan vid lägre nivåer än vad vi tidigare har trott”.
Läs mer på News55: Äldre, kvinnor och migranter måste jobba om ekonomin ska gå ihop

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.