News55

Så bränner du flest kalorier på promenaden

En man promenerar. En ny studie visar att du bränner mer kalorier om du tar pauser när du går än om du går under hela din promenad utan att stanna
En ny studie visar att du bränner mer kalorier om du tar pauser när du går än om du går under hela din promenad utan att stanna. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Forskare guidar dig som längtar efter att bränna många kalorier på promenaden. Här är tipset som har överraskande effekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det behövs mer energi för att komma igång och gå än vad som behövs senare under en promenad, när kroppen arbetar mer effektivt, det skriver The Guardian.

Vi bränner fler kalorier under promenader om vi tar pauser i stället för att gå kontinuerligt från början till slut.

Det här konstaterar forskare i en studie av frivilliga som fick gå i ett labb där deras syre- och energibehov mättes vid korta och längre promenader.

Behövde mer syre

Tester på deltagarna visade att när de promenerade eller gick i trappor i 10 till 30 sekunder krävdes 20 till 60 procent mer syre, ett sått att mäta energiförbrukning, än att om de gjorde samma sak i en kontinuerlig session.

Det här beror till stor del på att promenader blir effektivare efter flera minuter i rörelse.

“När vi går i kortare omgångar använder vi mer energi och förbrukar mer syre för att täcka samma sträcka. Det är som att ha en bil som förbrukar mer bränsle under de första kilometerna än den gör efteråt”, säger Francesco Luciano till The Guardian.

Han är forskare vid universitetet i Milano och studiens huvudförfattare.

ANNONS
ANNONS

Parallell med bilkörning

Teamet gjorde studien eftersom de märkt att många uppskattningar av vilken energin som behövs för att gå bygger på data från människor som tränar i ett metaboliskt stabilt tillstånd. 

Det är när hjärtfrekvensen är konstant och kroppens energiproduktion och förbrukning är balanserad, det kan jämföras med när en bil som färdas i marschfart.

Francesco Luciano säger att när vi börjar gå kan vi i början få vissa fasta kostnader.

”I analogi med bilkörning krävs lite bränsle för att starta motorn eller få ut bilen ur garaget. Vi fann att när man börjar från vila, förbrukas en betydande mängd syre bara för att börja gå. Vi tar på oss den här kostnaden oavsett om vi sedan går i 10 eller 30 sekunder, så det väger proportionellt mer för kortare än längre omgångar”, säger han till The Guardian.

Så går du ned i vikt med promenader

Många hälsotrender kommer och går, men inget slår en promenad, här får du tips om hur du kan få ut så mycket viktminskning som möjligt av dina promenader.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS