News55

Rödbeta – rotfrukten packad med hälsofördelar

rödbeta
Rödbetor – en riktig supergrönsak. (Foto: Adam Ihse / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

I jakt på superlivsmedel som kan boosta din allmänna hälsa är rödbetor en grönsak som verkligen står ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Känd för sin djupa röda färg och karakteristiska smak har rödbetor under senaste åren fått uppmärksamhet som en kraftfull hälsoboost.

Denna rotfrukt har inte bara blivit en stapelvara i många kök. Den har även visat sig ha imponerande fördelar som sträcker sig långt bortom det vanliga.

rödbetsjuice
Rödbetsjuice är ett utmärkt sätt att ta del av rotfruktens alla hälsofördelar. (Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / TT)

Upptäckten

Det började med en uppmärksammad studie som visade att rödbetsjuice kunde förbättra uthålligheten hos löpare med hela 16 procent, förklarar MSN.

Vad som förvånade många var att det inte var rödbetornas smak eller näringsinnehåll i sig som gjorde skillnaden, utan de höga halterna av nitrater som omvandlas till kväveoxid i kroppen.

Denna upptäcktsresa har avslöjat att rödbetor erbjuder mer än bara en färgglad maträtt. De är nämligen en nyckel till bättre hjärthälsa, ökad kondition och även förbättrad hjärnfunktion.

ANNONS

Nitraternas process

ANNONS

Nitrater i rödbetor genomgår en komplex process i kroppen som börjar när de absorberas i magen och tunntarmen, enligt Nutritionsfakta.

En del av nitraterna går ut i blodet medan resten blir utsöndrade med urinen.

Spottkörtlarna frigör en del nitrater i munhålan, där bakterier omvandlar dem till nitrit.

När du sväljer nitriten blir den till kväveoxid i magsäcken, vilket får blodkärlen att slappna av och bli utvidgade.

Rödbetors hälsofördelar

Kväveoxid har positiva effekter på både uthållighet och hjärthälsa.

En studie visade att personer med högt blodtryck som drack rödbetsjuice sänkte sitt blodtryck och förbättrade blodkärlens funktion, medan de som drack nitratfri juice inte såg dessa förbättringar. Effekten var tillfällig, vilket betonar vikten av regelbundet intag av nitratrika grönsaker.

Juice på rödbeta har även visat sig förbättra kognitiv funktion hos äldre personer, vilket pekar på ett samband mellan hjärnhälsa och allmän kondition.

ANNONS

För daglig hälsa räcker det med en varierad kost med grönsaker, men inför en tävling kan några deciliter rödbetsjuice veckan innan ge en prestationsfördel.

För att optimera effekten bör du borsta tänderna innan du dricker rödbetsjuice, då bakterier i saliven är viktiga för omvandlingen av nitrat till kväveoxid.

Om rödbetsjuice orsakar magbesvär kan andra nitratrika grönsaker som ruccola, mangold eller spenat vara bra alternativ.

Se även:

Ät rätt mat – skaka liv i minnet. Hälsa55

Vegansk kost är bra för seniorer. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS