News55

Ät rätt mat – skaka liv i minnet

kvinnar sköljer mat
Stärk din hjärnhälsa genom att välja vitaminrik mat. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Hjärnan behöver en allsidig kost för att må bra och vissa livsmedel kan vara bättre än andra. Här listar vi mat som innehåller viktiga vitaminer, som i sin tur kan skydda hjärnan mot allvarlig sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

B12 är en viktig vitamin för hjärnan och minnesfunktionerna. För äldre personer kan den även ha en skyddande effekt mot demensjukdomar som Alzheimers. Vid Alzheimers krymper nämligen hjärnan. Det gör den förvisso även vid normalt åldrande, fast då går processen betydligt långsammare. Men B-vitaminer har visat sig bromsa detta förlopp. 

En studie från 2008 visar just hur B12 minskar risken för krympande hjärna, rapporterar Vetenskapsradion. Ett hundratal personer mellan 60 – 80 år deltog i studien, där forskare skannade deltagarnas hjärnor och mätte vitaminhalten i blodet. Ingen i studien hade B12-brist, men de med lägst halter löpte sex gånger högre risk att hjärnans volym krympt efter fem år. 

“Det är mer och mer bevisat att B12-vitamin är viktig för hjärnans funktioner och det har väldigt breda effekter och vi har några uppföljningsstudier nu som visar att låga halter av B12-vitamin är kopplad med ökad risk av demens och Alzheimer sjukdom”, säger professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet i Stockholm, till Svenska Yle.

Mat som stärker hjärnan

Kost och livsstil är två komponenter som kan påverka hjärnans hälsa. Livsmedel som blåbär, fet fisk, nötter och spenat innehåller viktiga antioxidanter, omega-3-fettsyror och B-vitaminer, skriver Hemtrevligt

De flesta som äter en normal, mångsidig kost behöver dock inte oroa sig för att inte få i sig tillräckligt med B12. Men vissa riskgrupper kan behöva ta vitamintillskott, anser professorn.

“Speciellt äldre är ofta en riskgrupp för B12 brist och det är därför att kroppen har sämre förmåga att uppta B12-vitamin från maten när man blir äldre och ofta äter man lite mer ensidigt. En annan riskgrupp är vegetarianer och speciellt veganer och det är ganska vanligt bland dom yngre”, säger Kivipelto.

äldre kvinna äter mat
Äldre kan behöva tänka lite extra på att få i sig B12 via kosten eller med hjälp av tillskott. Foto: Unsplash
ANNONS
ANNONS

Fler vitaminer kopplade till Alzheimers

B12 är inte den enda vitaminen som kan skydda mot Alzheimers sjukdom. Flera studier visar även att brist på d-vitamin kan ge en kraftigt ökad risk för demens.

En studie som publicerats i tidskriften Neurology visar att risken för demens stiger med 125 procent bland de som lider av allvarlig d-vitaminbrist. Bland dem som hade viss brist på d-vitamin ökade risken för demens med 53 procent.

“D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, och nu har det blivit mer och mer bevisat att d-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har tidigare funnits studier som kopplar d-vitaminbrist till minnesproblem och nu även mer och mer med alzheimers sjukdom. Det börjar bli ganska många studier nu som pekar i samma riktning”, konstaterar Miia Kivipelto för SVT.

Hon menar att d-vitamin utgör en ny, viktig pusselbit, i kampen mot att motverka demenssjukdomar.

“Jag tror att d-vitamin kan vara en viktig bit i det här pusslet att förebygga Alzheimers. Vi har tidigare hittat att många andra vitaminer är kopplade till risken för Alzheimers sjukdom, till exempel vitamin B12, vitamin C, vitamin E. Och nu har vi en vitamin till”.

Lista: 7 livsmedel som är bra för hjärnan

  1. Fet fisk
  2. Nötter
  3. Avokado
  4. Ägg
  5. Rödbetor
  6. Blåbär
  7. Spenat

Källa: Hemtrevligt

Läs mer här:

ANNONS

Den bästa kosten för att må bra

Flera fördelar med trendig mat: “Vi krånglar inte till det”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS