News55

Så här får du bra hållning på promenaden

Ett äldre par med hängande huvuden på promenad. Tänk på hållningen när du promenerar, för varje 2,5 centimeter som huvudet hamnar framför en tänkt lodlinje ökar belastningen på nackmusklerna med cirka 4,5 kilo, det ger nacksmärtor och spänningshuvudvärk
Tänk på hållningen när du promenerar, för varje 2,5 centimeter som huvudet hamnar framför en tänkt lodlinje ökar belastningen på nackmusklerna med cirka 4,5 kilo, det ger nacksmärtor och spänningshuvudvärk. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Din hållning är viktig och påverkar belastningen på dina leder, din nacke och din ländrygg, dålig hållning kan också försämra din blodcirkulation och matsmältning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dålig hållning kan orsaka smärta och belastningsskador men vi glömmer ofta bort att tänka på hållningen, det skriver Kurera.

Med rätt hållning blir det lättare att andas och du får bättre steglängd när du går.

Huvudet är tungt

Jamina Gatti driver träningsföretaget Gatti Training i Årsta i Stockholm och hon tycker att det är synd att många glömmer bort hållningen när de är ute och promenerar.

“För varje 2,5 centimeter som huvudet hamnar framför sin tänkta lodlinje så ökar belastningen på nackens muskulatur med cirka 4,5 kilo, detta gör att vi ofrånkomligt kommer få spänningshuvudvärk och nacksmärtor”, förklarar hon för Kurera.

Du kommer ett steg närmare en bra hållning om du spänner magen och rumpan och försöker känna att den är aktiv när du rör på dig.

Jamina Gatti säger att du ska se till att hela tiden ha lite aktivitet i skulderbladen genom att skjuta axlarna bakåt och undvika att säcka ihop.

“Många gör dock misstaget att ‘storsvanka’ för att få tillbaka axlarna istället för att låta musklerna som rätar upp skulderbladen göra jobbet. Har du för stor svank eller är krum så kommer detta leda till ländryggsmärta och låsningar i ryggen”, säger hon till Kurera.

ANNONS
ANNONS

Fem tips för rätt hållning:

Fall inte framåt i din hållning utan var rak i ryggen och skjut axlarna bakåt. Du kan testa att gå med stavar som hjälper till att få med dina armar i gången.

Sänk axlarna och ha dina tummar riktade framåt när armarna svänger, ju mer dina tummar är riktade inåt mot din kropp, desto mer framåtroterade är dina axlar.

Landa på hälen när du går och rulla fram foten, låt tår och knän peka rakt fram och inte inåt.

Andas med djupa långa andetag med magen, det hjälper dig att sänka axlarna så att du får en bra hållning.

Aktivera dina magmuskler och håll dem spända under promenaden, det hjälper dig att ha en bra hållning.

Minskad risk för 264 sjukdomar av att träna

Alla hinner, orkar eller vill inte träna fem dagar i veckan och många tränar därför bara på helgen, men är det lika bra för hälsan?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS