News55

Så här gör du goda diabetesvänliga pannkakor

En hög stapel med pannkakor. Här är ett recept på goda, nyttiga och diabetesvänliga pannkakor
Här är ett recept på goda, nyttiga och diabetesvänliga pannkakor. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Han förbättrade sin typ 2-diabetes med livsstilsförändringar och delar här med sig av sitt recept på goda, diabetesvänliga pannkakor med hög fiber- och proteinhalt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För tre år sedan visste inte Devlin Donaldson att det gick att förbättra diabetes, det skriver Business Insider

Får du det så har du det

Han hade diagnostiserats med typ 2-diabetes några år tidigare, efter en stroke, och tyckte att det kändes ganska hopplöst.

Det han kände till var att diabetes är något du lever med hela ditt liv och att när du väl fått det så har du det.

Han testade att ta Ozempic i cirka tio månader. Han gick ned mellan två till fyra kilo av läkemedlet, men det hjälpte inte särskilt mycket för att kontrollera hans blodsocker.

Då hade han i princip gett upp och följde inte någon hjälpsam diet, men när han via en app började följa ett program för att stabilisera sitt blodsocker och spåra kost, träning, sömn och mediciner förändrades allt snabbt.

På sex månader gick han ned över 18 kilo, förbättrade sin diabetes, sänkte sitt blodtryck och sitt kolesterol samt minskade sitt lager av läkemedel.

ANNONS

Hälsosammare kost

ANNONS

Programmet fick honom att upptäcka nya och hälsosammare sätt att äta. När han behöver ett snabbt mellanmål äter han grönsaker och nötter istället för ultraprocessad mat.

Men, han äter fortfarande pannkakor, han tillagar dem bara på ett lite annorlunda sätt nu.

“Diabetesvärlden har historiskt sett varit så förvirrande och förpassad till ’åh, ja, här är det här sockerfria godiset du kan äta’. Utan att säga, ‘Så här omfamnar du livet’”, säger Devlin Donaldson till Business Insider.

Devlin Donaldsons pannkakor

Han använder ett nytt diabetesvänligt pannkaksreceptet och han tycker att det är bättre än något av de recept han använde innan och som han trodde att han aldrig skulle kunna avstå ifrån.

Receptet är laddat med protein som inte bara kommer från ägg utan även från mandelmjöl, som är något mer kaloririkt än vanligt mjöl, men innehåller mer än dubbelt så mycket protein och fyra gånger så mycket fibrer. 

Mandelmjöl är också ett utmärkt val för personer med diabetes eftersom dess låga glykemiska index inte ökar blodsockret.

Ingredienser:

ANNONS
  • 3 stora ägg
  • 2 matskedar vaniljextrakt
  • ½ kopp standardmjölk
  • ½ tesked stevia
  • ¼ tesked salt
  • 2 koppar blancherat, finmalet mandelmjöl (cirka 2,4 deciliter)
  • 1 tesked bakpulver
  • Avokadoolja i sprayform för stekpannan

Gör så här:

Vispa ihop ägg, vaniljextrakt, mjölk, stevia och salt i en medelstor skål.

Blanda gradvis i mandelmjölet, rör tålmodigt tills smeten är väldigt slät och fri från klumpar.

Blanda till sist i bakpulver.

Värm en nonstick-panna eller gjutjärnspanna på medelvärme i 4 till 5 minuter.

Spraya stekpannan med oljan.

Häll ungefär en fjärdedels kopp av smeten i stekpannan.

ANNONS

Stek pannkakorna i cirka tre minuter på var sida tills de är puffiga, gyllenbruna och genomstekta.

Läkaren: “Här är kosten som förhindrar diabetes”

Han botade sin egen diabetes via sitt sätt att se på fasta och blev omåttligt populär med sin 5:2-diet. Nu tipsar läkaren Mosley om kosten som håller dig frisk.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS